Hosszú idő múlva térhet csak magához a turizmus
2021.02.15

Kevés szektort rázott meg annyira a Covid 19 – járvány, mint a turizmust, talán a történelem legrosszabb évét tudhatja maga mögött. Szakértők szerint azonban 2021 is kevés okot az az optimizmusra az utazási ágazatban.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentése szerint a nemzetközi turisták száma 74 százalékkal, nagyjából egymilliárddal csökkent 2020-ban az előző évhez képest, ezzel az iparág az 1980-as évek végén tapasztalt szintre zuhant vissza.

Idén év elején számos országban ismét az utazási korlátozásokat vezettek be, hogy megfékezzék a koronavírus új, potenciálisan veszélyesebb változatainak terjedését.

Míg a rövid fellendülés 2020 nyári hónapjaiban a turisztikai szektor gyors fellendülésének reményét táplálta, a világjárvány őszi / téli hulláma megsemmisítette ezeket a reményeket.

Az UNWTO nemrégiben készült felmérése szerint az utazási szakértők most nagyon óvatosak, a többség nem számít a pandémiát megelőző szintre való visszatérésre 2023 előtt. A válaszadók csaknem fele (45%) jobb évet vár 2021-re mint tavaly, míg 25% hasonló teljesítményre számít, 30% pedig 2021-ben az eredmények romlását vízionálja.

A válaszadók 50% -a arra számít, hogy a fellendülés csak 2022-ben következik be, szemben a 2020 októberi 21% -kal. Amint az idegenforgalom újraindul, az UNWTO szakértői testülete növekvő igényt jósol a szabadtéri és a természeti turisztikai tevékenységek, csakúgy mint a belföldi turizmus és a „slow turizmus” iránt.

"Bár sok minden történt a biztonságos nemzetközi utazás lehetőségének megteremtéséért, tisztában vagyunk vele, hogy a válságnak még koránt sincs vége" - véli Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára. Az utazással kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések harmonizálását, koordinációját és digitalizálását elengedhetetlennek véli a főtitkár ahhoz, hogy az utazás ismét biztonságos legyen, amint a körülmények lehetővé teszik. Ezen intézkedések közé sorolja a tesztelést, a nyomon követést és az oltási tanúsítványokat is.