Csak két év múlva várható drágulás
2012.02.03
A biztositas.hu online alkuszcég adatai szerint közel 1,1 millió jármû kötelezõ biztosítását cserélték le az autósok novemberben – írja a Világgazdaság. A kampányban újabb 20 milliárd forinttal csökkent a kötelezõ biztosítók összesített díjbevétele, a biztosítók 2014-tõl várják a díjak emelkedését.

Közel 1,1 millió jármû kötelezõ biztosítását cserélték le az autósok novemberben. A 17.000 forintról 12.600 forintra csökkenõ váltási átlagdíj még mindig tömegével mozgatta meg az autósokat. A biztosítók közül az Uniqa-t választották a legtöbben - a társaság 180 ezer új szerzõdést kötött -, õket követi a K&H, a Posta és az Allianz Biztosító Zrt., társaságonként százezer darabot meghaladó új szerzéssel.

Az autósok közül legtöbben ismét az internetes csatornát vették igénybe a kampányban (a váltók 90 százaléka ellenõrizte a díját az online szolgáltatók segítségével). A kötések és felmondások lebonyolításában is tovább erõsödött az internetes alkuszok szerepe, akik immáron a magánszemélyek biztosítóváltásának 50 százalékát intézték teljes körûen. A legtöbb megtakarítás is az internetes oldalakon vált elérhetõvé, köszönhetõen az online kedvezményeknek.

A Biztosítás.hu internetes alkusz által megkérdezett biztosítótársaságok az idei évre még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékû emelkedését valószínûsítik. A díjak emelkedésének kedvezhet majd az a tény is, hogy az évfordulót december 31-rõl eltoló törvény miatt egyre több autós biztosítási évfordulója tér majd el az év végi dátumtól.