Ez a halálozás ma ismert legnagyobb rizikófaktora
2014.05.20
Sem a magas vérnyomás betegségben szenvedõk, sem az annak következtében meghaltak száma nem csökkent az elmúlt tíz évben Magyarországon. Globálisan évente 7 millió ember halálát okozza a hipertónia, ami különféle formákban másfél milliárd embert érint a Földön. Ez a halálozás ma ismert legnagyobb rizikófaktora – írja a Világgazdaság Online.

A magas vérnyomás Magyarországon is a leggyakoribb betegség, több mint 3 millióan érintett benne. A 75 év felettiek nyolcvan százalékát érinti, de már fiatal középkorban elkezdõdik, csak ekkor még nem jelennek meg a tünetek, és mivel ez a korosztály nem jár kellõ mértékben szûrésre, nem ismerik fel a korai jeleket (például fehérjeürítés a vizeletben, csökkent boka/kar index). Így aztán akár 10-20 évig is fennállhatnak tünet nélkül azok a folyamatok, amelyek késõbb magas vérnyomáshoz, illetve annak szövõdményeihez (többek között krónikus vesebetegséghez, cukorbetegséghez) vezetnek.

Ma Magyarországon már a 14-18 éveseknek is legalább a 11 százaléka túlsúlyos és elhízott, valamint magas vérnyomásban szenved. Bizonyítottan magas vérnyomásra hajlamosító tényezõ a 2500 gramm alatti születési súly. Az ilyen koraszülött babák esetén igen nagy a veszélye annak, hogy késõbb hipertónia alakul ki náluk, ezért az ilyen gyereknek fokozott figyelemre van szükségük már egészen fiatal kortól kezdve.

A 2002-ben létrehozott Magyar Hypertonia Regiszter azt mutatja, hogy bár a magasvérnyomás-betegek átlagvérnyomása csökkent, összességében nem sikerült csökkenteni a magas vérnyomás betegségben szenvedõk táborát, és a hipertónia még mindig vezetõ halálok.