Állami nyugdíj: akár százezer ember járhat jobban
2011.08.22
A maradó pénztártagok is számíthatnak állami nyugdíjra az Alkotmánybíróság határozattervezete alapján. Ha a tervezet eljut a döntésig, az nagyjából százezer volt tagnak kedvez, és elsõsorban hosszabb távon terheli majd a költségvetést – írja a Világgazdaság.

Elkészült az Alkotmánybíróság (AB) határozattervezete a magánnyugdíjpénztári visszalépés ügyében, a tervezet pedig megsemmisítené a törvény két pontját – értesült az origo.hu több, az ügyhöz közel álló, alkotmánybírósági, államigazgatási és piaci forrástól

Az Alkotmánybíróság határozattervezete a törvénynek azt a pontját mondaná ki alkotmányellenesnek, amely megvonta az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól, illetve azt, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá.

A portál információi szerint a kormány már hetekkel ezelõtt értesült arról az alkotmánybírósági határozattervezetrõl, amely megsemmisítené a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény több pontját, de egyelõre nem kezdtek hozzá a válaszlépés kidolgozásához. Egy kormányzati tisztviselõ szerint a törvény elõkészítésekor próbáltak odafigyelni az alkotmányossági szempontokra, így nem készült vészforgatókönyv egy elutasítás esetére.

Ha a tervezetbõl végül határozat is lesz, az hozzávetõlegesen százezer volt pénztártag szempontjából lehet kedvezõ. A nyugdíjkassza kiadási oldalán ugyanakkor csak fokozatosan generálhat újabb lyukakat.