Eddig csaknem 6 százalékkal olcsóbb a kgfb idén, mint tavaly
2014.05.22
A Netrisk.hu kgfb-indexe az elsõ négy hónap végén 104,1 százalékon állt, ami azt jelenti, hogy ekkor az évközi díjhirdetés 2013 január elsejei bevezetéséhez képest átlagosan mintegy 4 százalékkal kerültek többe a személyautókra újonnan kötött kgfb-szerzõdések. Ez jóval alatta marad a tavaly április végi szintnek: a január-áprilisi idõszak egészében csaknem 6 százalékkal fizettek kevesebbet az évközi kötelezõ biztosításért, mint 2013 hasonló idõszakában.

A piacvezetõ online biztosításközvetítõ cég szerint ennek oka egyrészt az, hogy a kötések között egyre nagyobb súllyal szerepelnek az alacsonyabb díjú évfordulós váltások. Másrészt egyre több szerzõdésben jelenik meg új elemként a jogszabálymódosítás nyomán ismét adható kármentességi kedvezmény.

Idén az elsõ négy hónap során átlagosan 6 százalékkal olcsóbban kötöttek kötelezõ biztosítást az autósok, mint 2013 hasonló idõszakában. Az index idõbeli alakulásából látható, hogy az év végi kampányban tapasztalt díjzuhanást követõen a mutatószám az év elején visszaemelkedett a tavaly januári bázisérték közelébe. A idei díjszintek az elsõ negyedévben aztán 4-6 százalékkal alacsonyabb szinten követték a tavalyi ármozgást, ám a 2013 áprilisi díjemelkedés az idén teljesen elmaradt. Azóta jelentõsen kinyílt az olló a tavalyi és az idei értékek között: a különbség április végére már a 12 százalékot is elérte.

Egyre több az olcsóbb, évfordulós szerzõdés

Az átlagdíjak alacsonyabb szintje elsõsorban nem a biztosítók díjcsökkentésének, hanem az évközi váltók növekvõ számának a következménye. Az azonnali – jellemzõen jármûcsere miatt – kötelezõt kötõk átlagdíja az elsõ négy hónapban 24 773 forint volt, míg az évforduló miatt biztosítást váltóknak ennél átlagosan 35 százalékkal kevesebbet, 16 174 forintos éves díjat kellett fizetniük. Míg tavaly ebben az idõszakban csupán 28 százalék volt az olcsóbb, évfordulós szerzõdések aránya, idén már 36 százalékra kúszott fel a részesedésük. A nagyobb súllyal rendelkezõ olcsóbb biztosítások értelemszerûen lehúzzák a teljes díjátlag értékét is.

„További, egyre érezhetõbb díjcsökentõ hatása van annak is, hogy a biztosítók február elsejétõl a kártörténetet nem csak bónusz-malusz besorolás alapján vehetik figyelembe, hanem például kármentesség esetén további kedvezményt adhatnak – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója. – A lehetõség újbóli megnyitása óta egyre több szerzõdésben érvényesül is ez a díjkedvezmény, ami további több mint 20 százalékos diszkontot biztosít az érintett szerzõdõknek.

Év közben is köthetõ kiegészítõ biztosítás a kötelezõhöz

Az év végi kötelezõkampány idõszakához hasonlóan a biztosítók év közben is lehetõséget teremtenek arra, hogy a kgfb-szerzõdés mellé kötött különféle kiegészítõ biztosításokkal olcsón, általában évi néhány ezer forint ellenében további kiegészítõ fedezetet szerezhessenek az autósok.

A Netrisk.hu-n a kötelezõkhöz megkötött kiegészítõ biztosítások 75 százaléka háromféle termékkörhöz tartozik: ebbõl 32 százalék adott, 1-2 millió forintig térítõ lopáscasco, 28 százalék szintén adott összeghatárig térítõ töréscasco, míg 15 százalék kátyú- vagy defektkárra fedezetet nyújtó termék. A többi lehetõség olyan fedezetekre terjed ki, mint például a parkolásbiztosítás, a vadkárbiztosítás vagy a balesetbiztosítás, de találunk köztük autópálya- és viharcascót, illetve vételár-biztosítást is.