Komoly gondot okozhatnak az örökölt tartozások
2021.03.11

Nem egy örökölt tartozás miatti ügy landol a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt. Az örökösök sokszor a tartozás mértékét, a felszámított kamatokat vitatják – írja azénpénzem.hu.

Szinte nincs olyan hagyatéki eljárás, amelyben ne esne szó bankszámláról. A PBT előtt több olyan eset is volt, amelyben a kérelmezők az elhunyt számlatulajdonosok örököseiként kezdeményeztek eljárást, kérve a számlaegyenleg kifizetését, és a számla megszüntetését.

Mindenkinek fontos azzal tisztában lennie – hívja fel a figyelmet a PBT –, hogy a folyószámlahitel-szerződés és a fizetési számlaszerződés, bár összefüggenek, mégis külön megállapodásnak számítanak. Az egyik megszüntetése így nem jelenti a másik szerződés automatikus megszűnését. Minden szerződéses jogviszony megszüntetéséről külön kell rendelkezni.

A PBT szerint az örökölt tartozás miatt indult eljárásokban a kérelmek is (mint általában a hiteles panaszok esetében) sokszor a tartozás mértékét, a felszámított kamatokat vitatták. A bankok a halálesetről esetleg csak hosszabb idő eltelte utáni értesülnek, a hagyatéki eljárás is elhúzódhat. A fennmaradó tartozáson így jelentős összegű késedelmi kamat gyűlhet fel, amit az örökössel szemben érvényesíteni akarnak.

A Testület ezért javasolja a fogyasztóknak, hogy amennyiben tudomásukra jut, hogy az örökhagyónak tartozása áll fenn valamely pénzügyi szolgáltatónál, mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a követelés jogosultjával a haláleset bejelentése és a megteendő, megtehető intézkedések egyeztetése érdekében.

Az örökölt tartozások jelentős része ugyanakkor jogos követelés a pénzintézetek részéről, ami igen nehéz anyagi helyzetbe sodorhatja az örökösöket. Ilyen esetekben fontos anyagi segítséget nyújthatnak a kockázati életbiztosítások. A haláleseti kifizetés ráadásul adó- és örökösödési illetékmentes, továbbá nem képezi a hagyaték részét, vagyis a kedvezményezett-jelölést tartalmazó biztosításoknál nem kell megvárni a hosszadalmas hagyatéki eljárás lezárultát a kifizetésig.