Vártnál jobban teljesített a Groupama
2014.06.12
A Groupama Garancia Biztosító 2013-as eredménye az év elsõ felére jellemzõ szélsõséges idõjárás ellenére közel 7,5%-kal magasabb lett az eredetileg tervezettnél. Ez fõként az utolsó negyedévben tapasztalt kedvezõ kárhányadnak köszönhetõ. A biztosítótársaság a megelõzõ idõszakban mért 5 042 millió forint eredményével szemben 2013-ban 4 797 millió forint adózás elõtti eredményt ért el.

„A tavalyi évre kitûzött céljainkat elértük, igaz, az év elsõ fele biztosítástechnikailag nehéz volt a megemelkedett károk miatt, azonban a második felét már sokkal jobb eredményekkel tudtuk zárni, hiszen kárhányadunk 52% alatt maradt” – mondta Yann Ménétrier, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgatója.

„A 2013-as üzleti évben a piaccal azonos ütemben fejlõdtünk. 91 508 millió forint díjbevételt realizáltunk, melybõl az életbiztosítási ágban 46 550 millió forintot, míg a nem-életbiztosítási üzletágban 44 958 millió forint díjbevételt teljesítettünk. Az elõzõ évhez viszonyítva díjbevételünk 5,5%-kal növekedett” – tette hozzá a vezérigazgató.

A biztosítótársaság üzleti jelentése alapján az életbiztosítások díjbevétele 11%-os növekedést mutat, míg a nem-élet biztosítások bevétele kisebb ütemben, 0,4%-kal emelkedett az elõzõ évben realizálthoz képest. Így a nem-élet ágazaton belül 2013-ban csökkent a gépjármû biztosítások díjbevétele (GFB: -19,9%, CASCO: -10,9%), melynek oka a flottaállomány szándékos redukálása nyomán bekövetkezett nagymértékû díjbevétel-csökkenés.

A társaság vagyoni helyzete jelentõs mértékben nem változott az elõzõ évihez képest, a saját vagyon 27 817 millió forint, az elõzõ év azonos idõszakához képest a növekedés 0,3%. A társaság a törvényben elõírt szolvencia-számítás alapján többlettel rendelkezik.

A Groupama Csoport a fenntartható gazdasági fejlõdés érdekében igen sok aktivitást kezdeményezett és támogatott az elmúlt évben is. A megelõzés 2013-ban is kiemelt szerepet képviselt a vállalat életében, ugyanis a Groupama Garancia Biztosító már 2011 óta névadó szponzora Magyarország egyik legmodernebb vezetéstechnikai tanpályájának. A mûvészetek elkötelezett pártfogójaként három éve támogatja a Vígszínházat.

A társaság elkötelezettségét a sportok, az egészséges életmód és az egészség megõrzése iránt pedig jelzi, hogy jelenleg is több sportágat támogat, így a Magyar Labdarúgó Szövetséget, a Ferencvárosi Torna Clubot, a Magyar Kézilabda Szövetséget, a Magyar Úszó Szövetséget és névadó szponzora volt a tavalyi év egyik leglátványosabb vitorlásversenyének, a Groupama-OTP Balaton Laserworlds-nek is.

Tervek 2014-re

„2014-ben célunk, hogy megerõsítsük a piacon elért 3. helyezésünket mind az élet, mind a nem-élet ágban. Reméljük, hogy a növekedés folytatódni fog. Ennek realitását a makrogazdasági mutatók mellett az is igazolja, hogy a Morgan Stanley felfelé módosította növekedési kilátásainkat” – tette hozzá Yann Ménétrier.