Egyre kelendõbbek az új nyugdíjbiztosítási termékek
2014.06.24
Átalakulóban a nyugdíj-elõtakarékosságot célzó termékek és szolgáltatások piaca: egyre kelendõbbek a legújabb nyugdíjbiztosítási termékek, a keresletet meredeken hajtja felfelé a növekvõ bizonytalanság – állítja Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

Az ENSZ szakértõinek becslése szerint Magyarországon 2030-ra a 65 év felettiek aránya a népességen belül eléri a 20 százalékot, 2050-ben pedig egy magyar átlagpolgár keresetének mindössze 65,5 százalékát fogja kézhez kapni nyugdíjként – olvasható a Portfolio.hu Szabó Anikóval készített interjújában. Az ING a nyugdíjbiztosítási termékek és szolgáltatások fejlesztésével szeretne hozzájárulni a megoldáshoz.

Az ING januárban bevezetett nyugdíjbiztosítási termékének elõnyei kapcsán Szabó Anikó elmondta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal és a NYESZ-szel szemben garantált szolgáltatást, valamint életbiztosítási védelmet is nyújt, a megtakarított összeg a futamidõ végén pedig járadékként is felvehetõ. Január 1-jétõl a nyugdíjbiztosítási szerzõdéssel rendelkezõ magánszemélyek az általuk befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelõ összeget, de évenként legfeljebb 130 ezer forintot írathatnak jóvá nyugdíjbiztosítási számlájukon. Más adójóváírásra jogosító megtakarítási formákkal együttesen maximum 280 ezer forint adójóváírás igényelhetõ vissza – hangsúlyozta Szabó Anikó.

Bár a Szolvencia II. szabályozás jóval magasabb tõkemegfelelést ír elõ a vegyes életbiztosításokhoz, mint a unit-linked termékekhez, az ING mégis elõbbit választotta, mivel kutatásaik azt mutatják, hogy az emberek legfontosabb elvárása egy nyugdíjcélú megtakarítás esetén az, hogy garantált legyen, azaz a kifizetés ne függjön a pénzpiacok ingadozásától. A legfrissebb - elsõ negyedéves - MABISZ adatok tanúsága szerint a nyugdíjbiztosítást kötõk 38%-a az ING új nyugdíjbiztosítását választotta, úgy tûnik tehát, hogy a termék tudja azt, amit az ügyfelek elvárnak tõle – tette hozzá Szabó.

A termék árszintje kapcsán a marketingvezetõ elmondta, hogy egy jelenleg 35. születésnapja elõtt álló ügyfél számára, 7000 forint havi kezdõ megtakarítás esetén, ha 65 éves koráig hónapról hónapra fizeti a díjat, akkor a hozamveszteségként kifejezett effektív költségterhelés évi 1.86%. Ez az alapkezelõi és biztosítói költségeket is tartalmazza. Az adókedvezmény figyelembevételével az ügyfél befizetését terhelõ költségmutató még kedvezõbb, ugyanis az adójóváírás összegén semmilyen költségelvonást nem érvényesít az ING.

Ami az ING-nél nyugdíjbiztosítást kötõk összetételét illeti, Szabó elmondta, hogy több mint 83 százaléka 40-50 év közötti, a harmincasok 15 százalékát teszik ki az ügyfeleknek, a fiatalabbak aránya mindössze 2 százalék.

Az ING jelentõs lejáró szerzõdésállománnyal rendelkezik: az egy évtizednél régebbi szerzõdések folyamatosan érik el lejárati idõpontjukat – közölte Szabó. A lejáró szerzõdések esetében az ügyfelek több mint egyharmada új életbiztosítási szerzõdést indít a lejárat után, ami kifejezetten jó arány. A társaság meglévõ ügyfelei is nagy arányban választják az új terméket, ám szinte mindenki a már meglévõ szerzõdései mellett indítja el ezt a nyugdíjbiztosítást, nem pedig helyette – tette hozzá Szabó.