Egyre jobb befektetés az új lakás
2018.05.06
A bérleti díjak továbbra is az egekben járnak, a befektetõk a felújítások helyett egyre inkább a bérbeadás irányába tapogatóznak. Legalábbis így látják a szakértõk, akik szerint a most leginkább az új vagy legfeljebb újszerû lakásokat keresik az ingatlanpiaci kínálatból bérbeadás céljára – idéz a Balla Ingatlan beszámolójából a vg.hu.

Míg néhány éve még az volt a jellemzõ, hogy a befektetõk elsõsorban felújításokban gondolkodtak, és lepusztult lakásokat kerestek nagyon olcsón – melyeket aztán rendbe tettek és persze jó áron eladtak -, mára egyértelmûen látszik az eltolódás a kiadás irányába.

Az árak ugyanis magasra kúsztak, és elfogytak a piacról azok a “bombajó vételek”, melyeket egy felújítás után, megfelelõ profit mellett még jó áron tovább lehet értékesíteni.

Ez azt jelenti, hogy egyre inkább olyan ingatlanokat keresnek a befektetõk, melyek kiadhatók, mégpedig könnyen és jó áron – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetõje. Utóbbihoz azonban az kell, hogy az ingatlan jó helyen és jó állapotban legyen. Nem véletlen, hogy már nem elsõsorban a használt lakások piacán néznek körül, amikor kiadásra keresnek lakást, hanem az újak vagy újszerûek között. Hiszen ahhoz, hogy jó áron bérbe tudják adni az ingatlant, nekik is fel kell újítani, ami a jelenlegi építõipari helyzetben – magas építõanyagárak, kevés munkarõ – nem csekély kihívás. Ezért kiadás céljára leginkább új vagy újszerû lakások a népszerûek most a Balla Ingatlan szakembereinek tapasztalatai szerint. Azt, hogy pontosan mennyiért tudnak kiadni egy lakást, az elhelyezkedés, a felújítottság, a bútorozottság és gépekkel való ellátottság határozza meg.

Érdemes persze egy pillantást vetni ezzel kapcsolatban a kialakult árakra, még ha azok nagyon szórnak is és csak nagy vonalakban mutatják be a helyzetet. Míg mondjuk a pesti külsõ kerületekben, például Kõbányán 80-120 ezer forintért lehet kétszobás ingatlanokat bérelni, addig a belváros felé közelítve, a XIV. kerületben a 1,5-2 szobás lakások bérleti díja 110-120 ezer forint környékén indul.

A XIII. kerületben a kisebb, újszerû lakásokat 120-175 ezer forintért lehet kiadni, míg a nagyobbakat 180-190 ezer forintért. A VIII. és IX. kerületben a kifejezetten igényesen felújított, kétszobás lakások eközben 120-125 ezer forintért találnak bérlõre, de a központhoz közel esõ részeken az egyszobás lakások bérleti díjai is 100 ezer forint körül járnak.

Ezeknél az áraknál persze nem látjuk a mögöttük lévõ minõséget, ugyanakkor a területi elhelyezkedés már egyértelmûen megmutatkozik. Ami azonban ennél is fontosabb tényezõ lehet sokak számára, hogy a bérlakás-kínálat továbbra is szûk mindenhol Budapesten és környékén, ezért a kiadó lakások gyorsan, sokszor akár ismeretségi körön belül bérlõre találnak – hangsúlyozta a Balla Ingatlan vezetõje.