Az idõsebbek rosszabbul járhatnak az árfolyamgáttal!
2011.08.24
Akár 30 évvel is megnyújthatja a devizaalapú hitelek törlesztését az árfolyamgát alkalmazása – írja a Világgazdaság.

Két ponton is korlátozzák az árfolyamgát alkalmazására vonatkozó jogszabályok azt az alapelvet, hogy a gyûjtõszámlán nyilvántartott adósság havi törlesztõrészlete ne lépje túl a rögzített árfolyam alkalmazási idõszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát.

A gyûjtõszámlahitel futamideje ugyanis legfeljebb harminc évvel lehet hosszabb a devizakölcsönénél, és lejáratakor az adós legfeljebb 75 éves lehet. Így az idõsebb és a hosszú futamidejû devizahitelt választóknak a 15 százalékos korlátnál nagyobb összeget kell fizetniük, és önként is vállalhat valaki nagyobb törlesztést.

Az Erste Bank szerint a közokirat díjának bankokra terhelése csökkenti a bankok jövedelmezõségét, ami negatívan hathat a hitelezési volumenre is. A futamidõ esetleges nyújtásának az lehet a következménye, hogy a jelenlegi adósok gyermekei fejezhetik majd be a hitelek törlesztését.

Tájékoztatásuk szerint a Magyar Bankszövetség már egyeztetést folytat a közjegyzõi kamarával, hogy a gyûjtõ-számlahitelre vonatkozó közokiratok minél gördülékenyebben és költséghatékonyan készülhessenek el.

Annak megbecslésére, hogy egy átlagos hitel futamideje mennyivel válhat hosszabbá, a bankok nem vállalkoztak, mert az függ az adósok jövedelmi helyzetétõl, az árfolyam alakulásától, a gyûjtõszámlán felhalmozott forinthitelnek a könnyített idõszak zárásakor fennálló egyenlegétõl és az adósok életkorától is.