Ázsiában kénytelen terjeszkedni a Swiss Re
2014.07.04
Úgy tud megbirkózni a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója a fokozódó versennyel, amit a nyugdíjalapok és egyéb új szereplõk piacra lépése eredményez, ha nagyobb hangsúlyt fektet a nagy növekedési potenciállal rendelkezõ piacokra, például Ázsiára – közölte a Swiss Re.

A Swiss Re, és riválisai: a Munich Re és a Hannover Re is komoly nyomás alá kerültek a viszontbiztosítási piacra belépõ új szereplõk miatt. A pénzügyi válság óta ultra-alacsony kamatlábak ugyanis ide terelték a befektetõket: a nyugdíjalapokat, egyéb intézményi befektetõket és az alternatív tõkebefektetõket is, a magasabb hozam reményében.

A Swiss Re pénzügyi vezetõje, David Cole a Reutersnek azt mondta, továbbra is a viszontbiztosítási tarifák csökkenésére számítanak a júliusi szerzõdésmegújítások során.

De míg az érett piacokon komoly nyomás nehezedik a viszontbiztosítási árakra, addig a gyorsan növekvõ piacokon – ahonnan a Swiss Re nagyjából díjbevételének ötödét szerzi – nem figyelhetõ meg ez a tendencia – közölte Cole. Éppen ezért a Swiss Re nagyobb hangsúlyt kíván fektetni néhány ilyen feltörekvõ piacra.

Brókerek szerint az idei év során a kulcsfontosságú piacokon mintegy 25%-kal csökkentek a viszontbiztosítási árak, fõként a nyugdíjalapokból beömlõ tõke, és a biztosítótársaságok visszafogott kereslete következtében.

Hagyományos viszontbiztosítók

A Moody’s ennek megfelelõen stabilról negatívra változtatta múlt hónapban a viszontbiztosítási szektor kilátásait, részben az ágazat gyenge árazási potenciálja miatt.

A Swiss Re arra számít, hogy az ügyfelek továbbra is viszontbiztosítókhoz fordulnak majd elsõsorban szolgáltatásokért, vagyis az alternatív tõke nem fogja kiszorítani a hagyományos viszontbiztosításokat a piacról, bár néhány, kevésbé jól pozícionált viszontbiztosítóra aránytalanul nagy teher nehezedik majd.

A zürichi székhelyû társaság már meg is kezdte a terjeszkedést Ázsia felé: felvásárolta a kínai Sun Alliance Insurance China biztosítótársaságot, az RSI biztosítási csoport leányvállalatát, hogy közvetlenül értékesíthessen vállalati biztosításokat Kínában.

A feltörekvõ ázsiai országokban mintegy 9%-os díjbevétel növekedés várható a következõ években, amely jóval magasabb az érett piacok 3%-os növekedésénél – állítja a Swiss Re. A társaság azonban csak akkor hajlandó tõkét fektetni a fejlõdõ országokban, ha legalább 11%-os tõkearányos nyereséget lehet vele elérni, máskülönben inkább a részvényeseinek fizeti ki a tõkét. Azt nem részletezte a viszontbiztosító, hogy mely országokban keresnek elsõsorban felvásárlási célpontokat.

A Swiss Re az idei év elsõ három hónapjában 1,2 milliárd dollárnyi nyereségre tett szert, a 2013-as évre pedig 3,85 svájci frank osztalékot és további 4,15 svájci frank különleges osztalékot fizetett ki részvényei után.