Egyre többet költenek informatikára a biztosítók
2014.07.29
A globális biztosítási IT-kiadások 2018-ra elérhetik a 104 milliárd dollárt, köszönhetõen a biztosításpiaci feltételek javulásának – állítja az Ovum. A fejlett piacokon elsõsorban a mûködési hatékonyság és a szervezeti rugalmasság javítása áll az informatikai fejlesztések középpontjában, de nagyobb figyelmet fordítanak a növekedést támogató infrastruktúrák és platformok fejlesztésére is.

A hitelválságot követõen, fõként az életbiztosítási piacokon drasztikusan visszaesett az új kötések száma, ezért igen sok biztosító jelentõse csökkentette informatikai kiadásait. Azonban az évrõl-évre gyorsuló növekedés hatására 2013-ra az életbiztosítók a költségcsökkentõ beruházások helyett, egyre inkább a stratégiai informatikai projektek irányába kezdtek elmozdulni. Ennek megfelelõen az Ovum azt jósolja, hogy 2014-2018 között az IT-költések évi összetett növekedési üteme elérheti az 5,4%-ot, értéke pedig a 48 milliárd dollárt. A globális nem-életbiztosítási piacon ennél valamivel szerényebb, évi 4,6%-os növekedést jósol az Ovum, ahol az IT-kiadások éves szintje 2018-ra elérheti az 58 milliárd dollárt.

A biztosítói informatikai kiadások növekedésének egyik legfõbb hajtóereje, a fogyasztói hatalom visszafordíthatatlan növekedése. Az ügyfelek ma már azt igénylik, hogy bárhol, bármikor interakcióba tudjanak lépni biztosítójukkal, amely igény természetesen a szolgáltatók fejlesztési prioritásaiban is megmutatkozik.

A legjelentõsebb növekedés nem-életbiztosítások esetében az ázsiai-csendes-óceáni régióban (6%) és Észak-Amerikában (3,8%) várható, míg életbiztosítók esetében az ázsiai-csendes-óceáni régióban 2014-2018 között évi 7,9%-os összetett növekedési ütemre lehet számítani az Ovum szerint.

A várható erõs növekedés hatására az ázsiai-csendes-óceáni térség biztosítói leelõzhetik európai társaikat informatikai fejlesztések terén, melynek oka, hogy elõbbi régióban erõs keresletnövekedés figyelhetõ meg, Európa érett piacain ezzel szemben az ügyfelek megtartásáért küzdenek a biztosítók.

Ami az életbiztosításokat illeti, az egyes régiók biztosítói jelentõsen eltérõ célok szerint fejlesztik informatikai képességeiket. Európában, ahol a vizsgált idõszakban évi 3,8%-os növekedést jósol az Ovum, elsõsorban az ügyfelek megtartása céljából, az online portálok fejlesztésére fókuszálnak a társaságok, de a mûködési hatékonyság és a költségcsökkentés is fontos szempont. Ez erõsen eltér az észak-amerikai életbiztosítók preferenciáitól, ahol a társaságok elsõsorban szabályozói elõírásoknak való megfelelés céljából fejlesztik vállalati kockázatkezelési (ERM) rendszereiket és vezetõ információs rendszereiket (MIS). Észak-Amerikában az életbiztosítók informatikai kiadásai 2014-2018 között évi 4,9%-kal nõhetnek.