Ma is figyelmeztetést adtak ki az egész országra!
2014.07.31
Az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatar és felhõszakadás veszélye miatt. Az ország jelentõs részén, köztük a fõvárosban is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Délelõtt leginkább a keleti, északkeleti megyékben, délután a Dunántúlon is egyre többfelé várható zivatar. Késõ este az Alföldet dél felõl újabb zivatarzóna éri el. A zivatarokhoz elsõsorban felhõszakadás − akár 60 milliméternél is több esõvel −, helyenként jégesõ és viharos széllökés társulhat. Heves zivatargócokban nagyméretû − akár 4 centiméteres átmérõjû − jég és károkozó, akár 90 kilométer/óránál erõsebb szélroham is elõfordulhat.

Felhõszakadás volt tegnap is

A kedden jelzett zivatarlánc fokozatosan hatolt be az országba szerda este, és egyre nagyobb területen lett érvényes a másodfokú riasztás. A zivatarokban elsõsorban felhõszakadás, nagyméretû jég és viharos szél fordult elõ. A dunántúli megyékben fákat döntött ki, vezetékeket és háztetõket rongált meg a vihar, az esõvíz pincéket és garázsokat öntött el, több helyen villámcsapás okozott tüzet. Sok helyen esett dió nagyságú jég.

Országszerte több mint száz helyszínre riasztották a tûzoltókat a viharkárok miatt, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Jellemzõen az ország nyugati felében okozott problémát a vihar, a bejelentések többsége Vas, Veszprém, Zala és Gyõr-Moson-Sopron megyébõl érkezett. Veszprém megyében villámcsapás következtében egy ember is megsérült.

A viharos idõ 27 ingatlanban okozott kárt. Vas megyében hat településen homokzsákokkal kellett megvédeni a lakóházakat. Több helyen kidõlt fák és leszakadt ágak zárták el az utakat, egy helyen villanyoszlop dõlt az útra. Kõszeg és Kõszegfalva között a vasúti töltést is alámosta a víz.