Több mint 10 százalékkal csökkent a használtautó-import
2021.05.04

Idén januártól áprilisig a DataHouse adatai szerint 40 727 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 45 349 darabhoz képest 10 százalékos visszaesést jelent.

Bár az elmúlt hónap 9 756-os értéke 29 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisi 7 590-es szintet, a két érték a jelentősen eltérő körülmények miatt nehezen hasonlítható össze. Tavaly április volt az első teljes hónap, amikor életben voltak a járvány első hullámát kísérő lezárások, és ebben az időszakban számos autókereskedés egyáltalán ki sem nyitott, így a forgalom egy hónapon belül 36 százalékkal zuhant. Idén áprilisban viszont annak ellenére született az elmúlt négy hónap leggyengébb eredménye, hogy a korlátozások fokozatos enyhítése révén a gazdaság lassan visszatér a normál működéshez.

A használtautó-import havi 10 ezres szint körüli stagnálása több tényezőnek köszönhetőmagyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.  A határokat az első négy hónapban is csak szigorú szabályokat betartva lehetett átlépni, ami a magánimportot korlátozta. A járvány miatt megnőtt igény az olcsó, de még üzemképes autók iránt immár lanyhulni látszik. Eközben pedig januártól a korábbinál szigorúbb honosítási szabályok léptek érvénybe,”

A JóAutók.hu továbbra is fenntartja azt a prognózisát, hogy amennyiben a következő hónapokban megvalósul a gazdaság és a társadalmi élet fokozatos nyitása, éves szinten 130-135 ezer használt autó importjára számíthatunk idén, vagyis a behozatal legfeljebb néhány százalékkal múlhatja felül a 2020-ban regisztrált 130 ezres számot.

A használtautó-import mértéke az idei év első négy hónapjában összesen 40 727 darab volt, több mint 10 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 45 349-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 42 714 volt, ami közel 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 38 856-os értéket