A Fitch Ratings megerõsítette a Groupama besorolását
2014.08.28
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminõsítõ társaság megerõsítette a Groupama S.A. és fõ leányvállalatainak IFS (Insurer Financial Strength) szerinti „BBB” besorolását. A Groupama S.A. IDR (Issuer Default Rating) szerinti „BBB-” besorolása szintén megerõsítésre került. Mind az IDR, mind a biztosítók pénzügyi erejét kifejezõ IFS besorolás kilátása pozitív. A Groupama S.A. által kibocsátott alárendelt kötvények „BB” besorolását ugyancsak megerõsítették.

A megerõsítés fõbb indokai

A Groupama SA megerõsített besorolásai a javuló tõkemegfelelésnek, az adósságok kezelhetõ mennyiségének, valamint az üzletágak és kockázatok jelentõs diverzifikálásának köszönhetõek. A besorolásoknál figyelembe vették a Groupama szilárd, elsõsorban Franciaországban jelentõs franchise-hálózata által biztosított üzleti pozícióját is, továbbá jövedelmezõségének javulását.

A csoport 2013-ban és 2014 elsõ félévében ismét nyereséges volt, mely a kevesebb rendkívüli ráfordítás és a javuló mögöttes mûködési teljesítmény hatását tükrözi. Mind a franciaországi, mind a nemzetközi tevékenységek hozzájárultak a jövedelmezõség fellendüléséhez.

A besorolások megerõsítésében szerepet játszott a Groupama kombinált hányadának javulása, mely a 2013-as 100,8%-ról, 2014 elsõ félévében 98,5%-ra csökkent. A besorolások megerõsítéséhez hozzájárult továbbá a cégvezetés azon konzervatív döntése, melynek értelmében az elmúlt 18 hónapban körülbelül 500 millió euróval növelték a jövõben felosztandó életbiztosítási pénzeszközök nagyságát.

2014 elsõ félévében a Groupama fizetõképessége stabil volt (Solvency I mutató: 239%), és a tõkeáttétel is 30% körül mozgott. Mindkét mérõszám magasabb, mint a Fitch által „BBB” kategóriába sorolt biztosító csoportok mediánértéke.

A pozitív kilátási besorolás a Fitch azon reményét tükrözi, hogy a jövedelmezõségben tapasztalható fellendülés 2014 egészében tovább folytatódik.

A besorolás szempontjából érzékeny területek

A besorolást tovább javíthatja a jövedelmezõség tartós javulása 200 millió euró feletti 2014-es éves nettó eredmény elérése esetén. További feltétel a fizetõképesség és a tõkeáttételi szintek (200%-os szavatoló tõke és a Fitch számítása szerint 31%-os 2013 év végi tõkeáttételi arány) jelentõsebb romlásának elkerülése.