Zombor: fizessenek a területen kívüli betegek
2014.09.03
Komplex intézkedési terv szükséges az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára szerint.

Az elvándorlás megakadályozásában a kormánynak szorosan együtt kell mûködnie az egyetemekkel, az intézményekkel és az érdekképviseletekkel. Komplex intézkedési terv szükséges, amelybe beletartozik a bérek további emelése, a mozgóbérek és a túlórák rendezése – hangoztatta Zombor Gábor, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára az Egészségügy 5 dimenzióban címmel megrendezett konferencián.

Hangsúlyozta: a magyar egészségügy számára az egyik legfontosabb érték a jól képzett orvos és szakdolgozó. Zombor Gábor közölte, hogy a rezidensképzést az egészségügyi kormányzat központilag kívánja megszervezni, és az ösztöndíjrendszert ki kívánja terjeszteni.

A finanszírozásban azt tervezik, hogy a kórházi vezetõknek nagyobb szabadságot adnak. A mûködésben jelentõs változások várhatók: átalakul a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet szervezete, mûködési profilja, és nagyobb önállóságot kapnak majd a kórházak vezetõi – mondta Zombor Gábor, hozzátéve, hogy ezzel az ellátási felelõsség is együtt jár. Bejelentette azt is, hogy az egynapos sebészeti ellátás mennyiségi szabályozását feloldják, azaz az intézmények annyit végezhetnek, amennyit szükségesnek látnak. A jövõben tehát ösztönöznék az ellátókat arra, hogy a területükön belüli betegeket lássák el, használják ki a kapacitásaikat, de a területen kívüliektõl kérjék el a díjat. (A hatályos jogszabályok szerint a területen kívüli betegtõl az intézmény az ellátásért járó összeg 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kérhetnek el.)

Közölte, a kórházak adósságát konszolidálják, és akkor majd "indul élesben a rendszer". A konszolidáció az elképzelések szerint év végén, a jövõ év elején zajlik majd le – tette hozzá. Elmondta tovább azt is, hogy a szakmák között kialakult rendkívüli eltéréseket csökkenteni szeretnék, hiszen mind a finanszírozásban, mind az ellátásban anomáliák vannak.

A hálapénz visszaszorításában ugyanakkor támogatják a Magyar Rezidens Szövetség elképzeléseit, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely réseket üt a rendszeren. Kitért arra is, hogy változás várható a vidéki egészségügyi ellátórendszer színvonalában, hiszen az országban mintegy 340 milliárd forint összértékû beruházások zajlanak.