WHO figyelmeztetés: 30 százalékkal csökkenteni kellene a sófogyasztást!
2014.09.29
Ma van a Szív Világnapja. Az egészségügyi világszervezet (WHO) ez alkalomból arra hívja fel az országok figyelmét, hogy tegyenek lépéseket a túlzott nátriumfogyasztás ellen, ezzel csökkentve a szívbetegségek és a stroke elõfordulását és ezáltal életek menthessenek meg – írja a Napi.hu.

A túlzott sófogyasztás magas-vérnyomáshoz vezethet, és növeli a szívbetegségek, valamint a stroke kockázatát, amely a korai halálozás vezetõ halálokai közé tartozik a 21 században. A WHO ezért támogatja a kormányokat, hogy globális akciótervet vezessenek be, amely kilenc fõ célt tartalmaz, közöttük például a globális sóbevitel 30 százalékos csökkentését 2025-re, amivel életek millióit lehetne megmenteni.

A nátrium a táplálkozásban nátrium-glutamátból, vagy nátrium-kloridból származhat, és a világ minden táján használják ízesítõként. Számos országban a sóbevitel 80 százaléka feldolgozott élelmiszeripari termékekbõl, például a kenyérbõl, a sajtból, az üveges szószokból, a felvágottakból, vagy a készételekbõl kerül a szervezetünkbe.

Az átlagos napi sófogyasztás 10 gramm, ez körülbelül a kétszerese a WHO ajánlásának, ami öt gramm alatti mennyiséget javasol (összesen mintegy egy teáskanálnyit naponta). A 2-15 éves gyerekeknek ennél is kevesebbet tanácsolnak, a gyermek növekedési igényeihez igazítva.

A WHO szerint a lakosság egészségi állapotát a sófogyasztás csökkentésével lehet a leghatékonyabban javítani, ezért sürgeti, hogy az élelmiszeripar, a WHO és a nemzeti kormányok fokozattabban mûködjenek együtt az élelmiszergyártásban felhasznált sómennyiség csökkentése érdekében.

A WHO sófogyasztás-csökkentési stratégiájában szerepet kap egy olyan szabályozás, amelyben biztosítaná, hogy a gyártók és a kereskedõk kevesebb sót használjanak, illetve olyan iparági megállapodás, amelyek eredményeként a gyártók és a kereskedõk elérhetõvé teszik az egészséges, alacsony sótartalmú termékeket. Foglalkozik a sószegény termékek népszerûsítésével az iskolákban, egészségügyi és közintézményekben és a termékek egyértelmû, fogyasztóknak szóló címkézésével is.

A személyes, családi sócsökkentési stratégiák között megemlíti a termékcímkén a sótartalom ellenõrzésének fontosságát a vásárlásnál, az alacsonyabb sótartalmú élelmiszerek preferálását, a sószóró eltávolítását az étkezõasztalról, a maximum egyötödnyi teáskanálnyi só felhasználását naponta, a sós élelmiszerek fogyasztásának ritkítását, és már a kisgyerekek ízlelésének alakításánál a szószegény diéta bevezetését.