Ötödével nõtt az érintés nélküli kártyák száma
2014.09.30
2014. második negyedévében is folytatódott az elektronikus tranzakciók forgalmának emelkedése, több területen is megfigyelhetõ az elektronikus pénzforgalom modernizálódása, az elektronikus fizetések lebonyolításához szükséges infrastruktúra azonban nem változott jelentõsen – derül ki a Magyar Nemzeti Bank által publikált legfrissebb pénzforgalmi statisztikákból.

Folyamatosan növekszik az érintés nélküli kártyás fizetések aránya, egyre jelentõsebb az internetes kártyahasználat szerepe, a fizetési kártyákhoz kapcsolódó visszaélések továbbra is alacsony szinten vannak.

Az elektronikus fizetési mûveletek lebonyolításához az ügyfelek oldalán alapvetõen szükséges infrastruktúra terén nem figyelhetõ meg változás 2014. második negyedévében, a kibocsátott kártyák terén azonban átrendezõdés figyelhetõ meg, ugyanis az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkezõ kártyák száma 22 százalékkal emelkedett a második negyedévben, és a dinamikus emelkedésnek köszönhetõen már a fizetési kártyák 30 százaléka (2,7 millió darab) használható így.
Az internetes kártyás fizetések terén nagyobb biztonságot nyújtó virtuális kártyák száma a korábbi idõszakok gyors növekedése után a második negyedévben nem emelkedett tovább, közel 630 ezer darab ilyen kártya van forgalomban.

5400 webáruházban tudunk már kártyával fizetni

Az elektronikus pénzforgalom elfogadói infrastruktúráját jellemzõ fõ számokban szintén nem figyelhetõ meg jelentõs változás. Míg a fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelõ POS-terminálok száma nem változott érdemben, a negyedévben az internetes elfogadóhelyek száma 12 százalékkal emelkedett, így már több mint 5400, a hazai bankok által a fizetési forgalomba bekapcsolt webáruházban lehet kártyával fizetni. Az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkezõ POS-terminálok száma az elõzõ negyedévhez hasonlóan 8 százalékkal nõtt, ezzel a közel 91 ezer darab terminál 42 százaléka már rendelkezik ezzel a funkcióval. Az ATM-ek száma nem változott érdemben a második negyedévben.

Kevesebbszer veszünk fel pénzt

A fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom 2014. elsõ felében a tranzakciók száma és értéke alapján egyaránt 15 százalékkal volt magasabb 2013. azonos idõszakához képest, eközben a kártyákkal lebonyolított készpénzfelvételek száma 11 százalékkal csökkent, míg összértékük 5 százalékkal emelkedett ebben az idõszakban. Az elsõ félévben lebonyolított 168 millió kártyás vásárlás több mint háromszorosa a készpénzfelvételi tranzakciók számának, értékben azonban még mindig közel két és félszerese a készpénzfelvételi forgalom a vásárlásinak. A tranzakciók jelentõs részét adó belföldi forgalomban a vásárlási tranzakciók 6800 forintos átlagértéke nem jelent emelkedést 2013 elsõ félévéhez képest, a belföldi készpénzfelvételek átlagértékének emelkedése ezzel szemben a tavalyi második félév után tovább folytatódott, a közel 58 ezer forintos átlag 18 százalékkal magasabb a 2013. elsõ félévi értéknél. A kártyás vásárlásokon belül tovább emelkedett az internetes vásárlások aránya, így a kártya jelenléte nélküli tranzakciók tették ki az összes fizetés 8 százalékát, valamint a kártyás vásárlásokban elköltött összeg 12 százalékát az elsõ félévben.

2014. elsõ félévében a hazai fizetési számlákról indított 105 millió darab forint átutalás összértéke 11 százalékkal emelkedett 2013. azonos idõszakához képest, miközben a tranzakció száma nem változott ebben az idõszakban. A deviza átutalások száma 2 százalékkal 2,4 millió darabra csökkent, míg értékük 5 százalékkal emelkedett. Ennek megfelelõen a forint átutalások átlagértéke 10 százalékkal (237 ezer forinttal), a deviza átutalásoké pedig 8 százalékkal (1,2 millió forinttal) emelkedett az elõzõ év elsõ feléhez képest. A közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések száma 2 százalékkal lett magasabb, miközben összértékük 2 százalékkal csökkent.

Közel négyezerszer éltek vissza bankkártyákkal

2014. elsõ negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákat érintõ kevesebb, mint négyezer visszaéléssel összesen 131 millió forint kár keletkezett. A visszaélések többsége (63 százaléka) a kártya fizikai jelenléte nélküli tranzakciókhoz kapcsolódik. A további fõbb visszaélési kategóriák a hamisított valamint az elveszett és ellopott kártyákkal okozott visszaélések. A visszaélések jelentõs része –az elsõ negyedévben a 80 százaléka –továbbra is a nemzetközi tranzakciókban történik. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett szintén alacsony számú (406 darab) visszaélésbõl összesen 11,5 millió forint kár származott.