MNB: 2015 végéig maradhat az alacsony alapkamat
2014.10.13
A harmadik negyedéves inflációs adat megerõsítette, hogy a jelenlegi kamatszintet akár 2015 végéig is szükséges lehet fenntartani az inflációs cél teljesüléséhez - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfõn az MTI-nek.

Balog Ádám szerint több tényezõt is figyelembe kell venni az MNB monetáris politikai mozgásterének értékelésénél. A jegybank 2012. augusztusa és 2014. júliusa között jelentõs mértékû, 490 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, illetve további, nemkonvencionális eszközökkel (növekedési hitelprogram, önfinanszírozási program) segítette a gazdaság válságból való kilábalását, az inflációs cél elérésének veszélyeztetése nélkül - mondta az alelnök. Hozzáfûzte: a hazai folyamatos lazítási ciklussal szemben Lengyelországban és Romániában tartósabb ideig változatlanok maradtak a monetáris kondíciók, és csak az elmúlt hónapokban merült fel ismét a lazítási ciklus folytatása.

Balog Ádám emlékeztetett: a szeptember végén megjelent inflációs jelentésben a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása mellett az infláció középtávon a céllal összhangban alakulhat. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a makrogazdasági folyamatok alakulását és a nemzetközi pénzügyi piaci fejleményeket. A monetáris politika vitelére alapvetõen az inflációs kilátások érdemi és tartós megváltozása lenne hatással - hangsúlyozta az alelnök.

A várttól elmaradó szeptemberi inflációs adatnak az inflációs kilátásokra gyakorolt hatását egyelõre nehéz megítélni. A szeptemberi inflációs elõrejelzés alappályája negatív tartományba jelezte az inflációt szeptemberre. Míg a havi inflációs adatok elõrejelzését természetes bizonytalanság övezi, a várttól eltérõ elmozdulások hónapról hónapra ellensúlyozhatják egymást - hívta fel a figyelmet Balog Ádám.

Elmondta: a harmadik negyedéves infláció (mínusz 0,1 százalék az elõzõ év azonos idõszakához képest) csak enyhén maradt el a várttól. Az elmúlt hetek eseményei és beérkezõ adatai így nem befolyásolták érdemben a hazai monetáris politika mozgásterét. Az infláció 2014 végére pozitív tartományba emelkedhet a tavaly novemberi szabályozott energiaár-csökkentés hatásának kifutásával párhuzamosan.

A makrogazdasági kilátásokat átfogóan a decemberi inflációs jelentésben értékeli újra a jegybank - jelezte Balog Ádám. Kiemelte egyben, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ezért tartózkodik annak közvetlen befolyásolásától.

"Az árfolyam alakulása közvetve, alapvetõen az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a monetáris tanács helyzetértékelését. Az inflációs és reálgazdasági kilátások szempontjából a hosszabb távú árfolyam-tendenciák a meghatározóak" - emelte ki az alelnök.