Nyugdíjtippek negyveneseknek
2014.10.14
Ahhoz, hogy a jövõ idõsei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást következõ évtizedekben, öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra is szükség lesz. Már a mai negyvenesek számára is elengedhetetlen, hogy félretegyenek jövendõ nyugdíjukra. Ennek oka egyszerû: folyamatosan nõ az egy aktív keresõre jutó nyugdíjasok száma, vagyis egyre kevesebb dolgozó termeli ki több idõskorú nyugdíját. Az ING Biztosító szakemberei ezúttal a negyedik x-ben járók számára gyûjtötték össze jó tanácsaikat, tippjeiket az idõskori felkészülésre.

1. Rangsorolja kiadásait!
Sok szülõ elõbb tesz félre gyermekei taníttatására, mint saját nyugdíjas éveire. A gyermekek jövõjébe való befektetés természetesen igen fontos, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ennek finanszírozására több lehetõség is rendelkezésre áll – ösztöndíjak, diákhitel. Tervezzük meg tudatosan megtakarításainkat, hiszen a nyugdíj nem kevésbé fontos attól, hogy távolabb van.

2. Ne halogassa a nyugdíjcélú megtakarítás megkezdését!
A nyugdíjcélú megtakarítást érdemes függetleníteni minden más élethelyzettõl, hiszen nem csak saját magunknak, hanem a hozzátartozóinknak is segítünk, ha anyagi biztonságot megteremtünk a nyugdíjas évekre. Csalóka azt hinni, hogy majd ha a gyerekek iskolába járnak, vagy amikor késõbb kirepülnek, könnyebb lesz félretenni. Sokan szembesülnek azzal az is, hogy ahogy telnek az évek, egyre jobban kell támogatniuk idõs vagy beteg szüleiket, ezért ismét elodázzák az öngondoskodást.

3. Maximalizálja az elérhetõ adókedvezményt!
2014. január 1-tõl a nyugdíjbiztosítási termékekre adójóváírás vehetõ igénybe, az állam ezzel is támogatja az idõskori öngondoskodást. Az adójóváírás összege egy évben a biztosítási díj 20%-a, de legfeljebb 130 000 forint lehet, ami a biztosítási szerzõdésen kerül jóváírásra a törvényi feltételek szerint. Ez az állami támogatás a nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény mellett is jár, így akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása van, a jelenlegi szabályozás szerint akár 280 000 forintos adójóváírást is elérhet évente.

4. Készüljön fel a váratlan helyzetekre is!
Egy nem várt betegség vagy baleset nem csak a családi költségvetést, hanem a nyugdíjterveket is felboríthatja. Védje magát ezektõl a kockázatoktól például életbiztosítással.

5. Vizsgálja felül megtakarításait rendszeresen
Évente egyszer kerítsen rá alkalmat, hogy alaposan áttekintse megtakarításait. Kérje pénzügyi tanácsadó segítségét, hogy pontosan lássa, szükséges-e változtatni valamelyik elemen.

6. Ne hagyja magát eltéríteni céljaitól!
Válasszon olyan nyugdíj-megtakarítást, amely csakis nyugdíjcélra használható fel. Így biztosan nem költi el a felhalmozott összeget más célra, legyen bármilyen csábító is egy új autó vásárlása.

7. Számoljon és tervezzen gyorsan, egyszerûen!
Számolja ki az ING Biztosító nyugdíjkalkulátora segítségével a www.ingnyugdijbiztositas.hu címen, mennyi pénzt kell félretennie a következõ években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelõ összeget összegyûjtse nyugdíjas éveire. Az ING Motiva Nyugdíjbiztosítással – ha 40 éves korában kezdi a takarékoskodást – havi 7 ezer forintos kezdõbefizetéssel 4,9 millió, havi 22 ezer forinttal pedig 15,2 millió forintot gyûjthet össze nyugdíjba vonulásáig.