Nem kérünk az EU-s plasztikból
2011.07.11
Az elsõ félévben mintegy húsz százalékkal esett az Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiváltása, a háttérben vélhetõen az utasbiztosítások terjedése áll – írja cikkében a Napi Gazdaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai alapján, 2011 elsõ hat hónapjában az egészségbiztosítási szervek mintegy 182 ezer kártyát állítottak ki, ami közel húszszázalékos csökkenés 2010 azonos idõszakával összehasonlítva. Tavaly összesen több mint 226 ezer Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) váltottak ki a magyarok. Az így szerzett védelem a legtöbb uniós országhoz hasonlóan nálunk is egy évre szól, így sokan vélhetõen idõzítik a kiváltást. Gondot csak az jelenthet, ha ez az idõzítés éppen a szabadságolási csúcsidõszakkal esik egybe.

Több alkuszcég és biztosító is jelezte, hogy egyre elterjedtebbé válnak az utasbiztosítások. A biztosítási védelemrõl gondoskodók pedig úgy gondolhatják, hogy felesleges még az uniós plasztikot is igénybe venni, utóbbival ugyanis csak az állami ellátásra szerez az utazó jogosultságot.

Az OEP adatai alapján az elsõ félévben 6548 darab EEK alapján kiállított számlát vettek nyilvántartásba, a térített összeg pedig mintegy 675 millió forint volt.