Túl kevés a fiatal vállalkozó
2014.10.29
Minden harmadik fiatal tartja magát alkalmasnak a vállalkozásalapításra – derül ki a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) 3500 18 és 40 év közötti magyar fiatal megkérdezésével készített országos reprezentatív felmérésébõl.

A megkérdezettek többsége kockázatkerülõ, 59 százalékukat a csõdtõl való félelem tartja vissza attól, hogy új vállalkozást indítson. Az önbizalom és a kockázatvállalás hiánya nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a 40 év alatti vállalkozók alacsony számával hazánkban. Ugyanakkor az európai átlag sem ad megnyugvásra okot: az önfoglalkoztatók között csupán 4 százalékban vannak 18 és 25 év közötti fiatalok.

„A csekély vállalkozói hajlandóság nem magyar sajátosság, egész Európában probléma, amelynek megoldásához a fiatalok foglalkoztatási helyzetét átfogóan kezelõ stratégiára, összgazdasági érdekeket figyelembe vevõ koncepcióra van szükség” – mondja Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke. A 2014. júniusi adatok szerint Magyarországon a 25 éven aluliak 21,3 százaléka volt munka nélkül, és ennél az értéknél Hollandián, Luxemburgon és Nagy-Britannián kívül minden nyugat-európai országban rosszabb arányt regisztráltak. Hozzátette: annak érdekében, hogy a fiatalokat sújtó munkanélküliséget, valamint a vállalkozások alacsony számának problémáját kezeljük, olyan szervezetekre van szükség, amelyek valós segítséget nyújtanak a mindennapi kihívásokban, a források elérésében, továbbá szakmai tanácsadással és komplex háttérrel segítik a vállalkozások elindítását.

Keresik az ország fiatal vállalkozóját
Idén is meghirdeti a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, amelyet a Fiatal Vállalkozók Hete záróeseményén adnak át. Az elismerésre azok a 18-40 év közötti vállalkozó nõk és férfiak pályázhatnak, akik önerejükbõl váltak az üzleti élet elismert szereplõjévé. A jelöléseket 2014. október 26-a és november 16-a között lehet elküldeni. A jelentkezés feltételeirõl, részleteirõl bõvebb információt a www.fiatalvállalkozokhete.hu weboldalon olvashatnak az érdeklõdõk.

A kis számú európai fiatal vállalkozó problémájával szoros összefüggésben – az Európai Unió és a tagállamok kínálta támogatási rendszerek ellenére is – a nyugat-európai fiataloknak mindössze 55 százaléka gondolja úgy, hogy ha akarná, megfelelõ lehetõsége volna vállalkozásalapításra. Ázsiában, a Közel-Keleten, illetve Afrikában is számottevõen magasabb értéket regisztráltak: az elõbbinél 70 százalék, az utóbbinál 68 százalék ez az arány. „Mint a számokból is látszik, egy Európa-specifikus problémával van dolgunk, amelyre Európa-specifikus választ kell találni. A FIVOSZ bizonyítottan rendelkezik azzal a megoldáskészlettel, amely nem csupán Magyarországon, de akár Európa többi államában is releváns lehet” – emeli ki Kovács Patrik.

A FIVOSZ magyarországi kutatásának eredményei alapján úgy tûnik, hogy az önbizalomhiány a szakmai tudás elégtelenségével is összefüggésben lehet: a fiatalok mindössze 35 százaléka gondolja azt, hogy rendelkezik kellõ ismerettel, tapasztalattal, képességgel ahhoz, hogy új vállalkozást indítson. Döntõ többségük nem vett még részt vállalkozói képzéseken vagy üzleti, vállalkozói készségfejlesztõ tréningeken; nagyjából ugyanekkora arányban vannak azok, akik nem voltak még kapcsolatépítõ rendezvényen, egyéb üzleti tanácsadáson vagy mentorálási programban.

A fiatalok a vállalkozásalapítás ellenében az alkalmazotti létet azért választanák, mert nincs elég tõkéjük a vállalkozáshoz, illetve – a kockázatkerülésükkel összefüggésben – vonzóbb számukra a rendszeres fix jövedelem és a biztonság. Miközben a 18 és 40 év közötti fiatalok legnagyobb része, 43,9 százaléka inkább vállalkozó lenne, az alkalmazotti lét csupán 39,9 százalékuk számára vonzó lehetõség.

„A fiatalok többsége szíve szerint inkább vállalkozna, ugyanakkor a vállalkozók számában ez a preferencia jelen pillanatban nem mutatkozik meg. Így a feladatunk most az, hogy biztosítsuk számukra azt a tudást, amely a vállalkozásuk elindításához szükséges, késõbb pedig folyamatos szakmai támogatással segítsük õket az üzleti sikerek elérésében” – zárja gondolatait Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.