Élelmiszer, víz és energia: a biztosítókat is érintik a kockázatok!
2011.09.02
A Swiss Re arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági környezet, a pénzügyi válságot követõen még mindig kihívásokkal teli és viharos – hangzott el a viszontbiztosító által szervezett biztosítási konferencián.

A Swiss Re szerint a biztosítási ágazat kezd elmozdulni a túlélésért folytatott küzdelem irányából a jövedelmezõség, termékfejlesztés és kockázatkezelés megerõsítése, valamint a tõke hatékonyságának maximalizálása felé. Az életbiztosítók még mindig elsõsorban a megtakarítás típusú termékekre helyezik a hangsúlyt, azonban kezdenek nagyobb fókuszt helyezni a cash flow-ra, a termékek forgalmazására valamint az ehhez szükséges készségek fejlesztésére. A viszontbiztosító szerint új üzleti lehetõségek is kínálkoznak az életbiztosítók számára.

Thomas Hess, a Swiss Re vezetõ közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági válság következményei még nem teljesen lejátszottak, de három év után már lassan elkezdhetjük levonni a következtetéseket. „A bankszektor az összeomlás szélén tántorgott, de a biztosítási szektor a válság alatt is mûködõképes maradt. Az üzleti modellek kellõen robusztusnak bizonyultak még a legnagyobb pénzügyi stressz idején is, az azonban már kétséges, hogy mindezt ugyanígy folytatni lehet-e” – tette hozzá a szakértõ, aki úgy fogalmazott: „a tõke és biztosítási piacok tektonikus lemezei elmozdultak”.

Hess szerint a nem életbiztosítók üzleti modelljében csak kisebb változtatásokra lesz szükség, azonban itt is szigorúbb költségcsökkentésre, és az alacsonyabb befektetési hozamokat kiegyenlítõ magasabb biztosítási díjakra lesz szükség. Az új tõkemegfelelési rendszer pedig biztosan kihívások elé állítja majd a kevésbé jól tõkésített társaságokat.

A konferencián elhangzott néhány olyan kihívás, illetve kockázat is, amellyel az iparnak szembe kell néznie. Ezek egyik legnagyobb csoportját az élelmiszer, víz és energia biztonságot érintõ kockázatok alkotják, melyeket óriási nyomást gyakorolnak a környezetre. Figyelembe véve a globális kormányzati kudarcokat, és a szegény és gazdag országok közötti szakadék tágulását, a geopolitikai konfliktusok veszélye növekszik – figyelmeztetett a szakértõ.

Schneider rámutatott, hogy a jövõbeli globális kockázatok sikeres kezelése érdekében, drámai javulást kell elérni az energiahatékonyság, az zöldenergiák és az energiatárolás terén, és a tiszta technológiák kifejlesztésének is lökésre van szüksége. Ebben a biztosítási iparágnak is kulcsfontosságú szerepe van.