Megugrott a kereslet a vállalati felelõsségbiztosítások iránt
2014.11.24
Bár a magyar cégek továbbra is meglehetõsen alulbiztosítottak, az idei elsõ három negyedévben közel 15 százalékkal megugrott az általános felelõsségbiztosítások díjbevétele. A háttérben a Polgári törvénykönyv módosítása áll, amely nagyobb helytállást követel a vezetõktõl – írja a VG Online.

A MABISZ adatai szerint a kilenc havi díjbevétel 20,22 milliárd forintot ért el, szemben az egy évvel korábbi 17,63 milliárddal. Az elsõ három negyedévi díjbevétel egyébként 2010 óta folyamatosan növekszik.

Az idei, jelentõs mértékû növekedés a lap szerint egyértelmûen az új Ptk. ez év márciusi hatályba lépésével magyarázható. A törvény elõírásai szerint ugyanis, ha a cégvezetõ szerzõdésszegéssel kárt okoz az általa vezetett társaságnak, saját vagyonával felel ezért a kárért.

A piacon aktív biztosítók véleménye szerint több területen is erõs az alulbiztosítottság a piacon. A lapnak korábban nyilatkozó AIG szerint a magyar az esetek többségében nem megfelelõ biztosításokat vagy csak alacsony összegre vásárolnak, amire persze csak egy kár bekövetkeztekor derül fény. Ahol pedig viszonylag magas a piaci penetráció – mint például vállalati vagyonbiztosításoknál – ott a minõséggel szemben szinte kizárólag az ár dominál.

A MentorPartner Stratégiai és Vezetési Tanácsadó Kft és a Free Association 2012 nyarán végzett felmérése hasonló eredményre jutott: eszerint a tíz fõnél többet foglalkoztató magyarországi vállalatok vagyonbiztosítási lefedettsége jónak mondható, felelõsség-, illetve személybiztosítással azonban még mindig kevesen rendelkeznek. A felmérés szerint a középvállalati portfólió nagyságrendileg harmadát a gépjármû-, csaknem másik harmadát a vagyon jellegû biztosítások teszik ki. A személybiztosítások – ellentétben a lakossági szegmenssel – viszont csak töredékét, 14 százalékát adják a szegmens díjbevételeinek.

A vállalati felelõsségbiztosítások piaca meglehetõsen koncentrált Magyarországon. A 2012-es adatok szerint, bár a piacon 15 szereplõ érdekelt, a díjbevétel 77,3 százaléka három szolgáltatóhoz – az Allianzhoz, a Generalihoz és az AIG-hez – kötõdött, és egymilliárd feletti díjbevételt rajtuk kívül csak a Groupama-Garancia tudott produkálni.