Öngondoskodás: négybõl három ember ezt fogadta meg szilveszterkor
2015.01.10
A nagy szilveszteri nekibuzdulásban ön is megfogadott mindent, ami eszébe jutott? Hány napig tartott a fogadalmak betartása? Ha már most, az év legelején sem tart be mindent, ne szégyellje magát, sokan így vannak ezzel. Az ING felmérése szerint a pénzügyekkel kapcsolatos fogadalmak azonban kivételt jelentenek.

Egészségesebb, tudatosabb élet – e körül forog az újévi fogadalmak nagy része. Ebbe persze sok minden beleérthetõ, de az emberek többségének ugyanazt jelenti: határozottabban szeretné saját kezébe venni életének irányítását.

Tipikusan ilyen, az év elején, tiszta fejjel átgondolható feladat a pénzügyek rendbetétele. A fogyás és a dohányzásról való leszokás mellett általában ez a leggyakrabban megfogadott dolog. Ezt megerõsíti az ING egész Európára kiterjedõ felmérése is, amelyben a cég ügyfeleit kérdezte újévi fogadalmaikról. Kiderült, hogy a valamit megfogadó emberek 77 százaléka tett magának ígértet a pénzügyeivel kapcsolatban. Ráadásul az ilyen jellegû fogadkozások sokkal idõtállóbbnak bizonyultak az átlagnál: míg az egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmak túlnyomó többsége beváltatlan marad, a megkérdezettek fele állította, hogy 2014-ben pénzügyekkel kapcsolatos ígéretét megtartotta.

Ami a fogadalmak tartalmát illeti: a válaszadók csaknem fele megtakarításainak gyarapítására tett magának ígéretet, a negyedük pedig a kiadásait csökkentené, illetve adósságait rendezné.

A megtakarítást, különösen a hosszú távra szólót megfogadók ilyen nagy aránya jelzi, hogy sokan tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, azzal, hogy maguknak kell gondoskodniuk saját nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Különösen igaz ez Magyarországon, az állami nyugdíjrendszer ugyanis hosszabb távon fenntarthatatlan. Az elõrejelzések szerint 2050-re a jelenlegi 17 százalékhoz képest 35 százalékos bevételkieséssel kell számolni a nyugdíjbamenetelkor. Ez azt jelenti, hogy a 225 ezer forintos bruttó átlagfizetés a mostani szabályok szerint 124 ezer forintos nyugdíjat jelent, 25 év múlva azonban ugyanekkora bérbõl csak 98 ezer forintos nyugdíjra lehet számítani.

Aki tehát idõs korában is fenn akarja tartani a megszokott életszínvonalát, gondoskodnia kell magáról. Ehhez szerencsére megfelelõ lehetõségek állnak rendelkezésre. Ilyen a nyugdíjbiztosítás, amihez idén is elérhetõ az állami támogatás: a biztosítási díjként befizetett összeg 20 százalékának (de legfeljebb évi 130 ezer forintnak) megfelelõ adójóváírással gazdagítható a megtakarítás – segít eligazodni Szabó Anikó, az ING Biztosító marketing igazgatója. Egy 25 éves fiatal például nyugdíjba vonulásáig 24 millió forintot gyûjthet össze, ha most 12 ezer forintos kezdõbefizetéssel Motiva Garantált Nyugdíjbiztosítást köt. 35 évesen ugyanekkora kezdõösszeggel 12,1 millió forintot, 44 évesen pedig 5,7 milliót gyûjthetõ össze. Érdemes egy kicsit számolgatni az ING nyugdíjkalkulátorán, az ingnyugdijbiztositas.hu címen. Sokan nem is gondolnák, mennyi pénzt össze lehet gyûjteni viszonylag csekély összeg rendszeres félretételével.