Magán-egészségügy: évente húsz százalékkal nõ a kereslet
2015.01.13
Végleg kiszáll az egészségügybõl a Telki Kórház egykori alapítója. A most értékesített Budakeszi úti szakrendelõ után Kovács Gábor hamarosan megválik két foglalkozás-egészségügyre szakosodott cégétõl is. Ennek ellenére Kovács Gábor szerint van jövõje Magyarországon a magán-egészségügynek – írja a Világgazdaság.

Lantos Csaba volt OTP-vezérhelyettes cége vásárolta meg az egykori Telki Kórház szakrendelõjét, azzal a céllal, hogy teljes körû egészségügyi magánszolgáltatást építsen ki Magyarországon. A befektetõ szerint lehet ma Magyarországon magán-egészségügyi szolgáltatást törvényes keretek között is nyereségesen mûködtetni, de ehhez vagy nagyon sok pénz, vagy sok év türelem kell.

A Lantos Befektetési Zrt. korábbban Róbert Károly Magánklinika néven magánkórházat nyitott a Nyírõ Gyula Kórház egyik elhagyott épületében, másik érdekeltsége, a Futurmed vagyonkezelõ Kft. pedig tulajdonosa a Sasadi úti Szakrendelõt és a nógrádgárdonyi Fõnix Kastélyszanatóriumot mûködtetõ, valamint foglalkozás-egészségügyi szolgáltatással és betegszállítással is foglalkozó Fõnix-Med Zrt.-nek.

Lantos Csaba komplex, a megelõzés, a gyógyítás és a rehabilitáció területét egyaránt magába foglaló egészségügyi magánszolgáltatást szeretne itthon kiépíteni. A korábbi évek veszteségeivel szemben 2013-ban már az érdekeltségébe tartozó kórház is csaknem 27,5 millió forint adózott eredményt hozott. Számításaik szerint szerteágazó tevékenységükkel az elmúlt években már legalább 2 milliárd forint közpénzt takarítottak meg az OEP-nek, vagyis ennyi „többletszolidaritást hoztak létre” - mondta Lantos Csaba.

Évrõl évre átlag mintegy 20 százalékkal többen keresik fel a magánszakrendeléseket. A volt Telki-szakrendelõvel együtt a Lantos Csaba érdekeltségeibe tartozó cégek forgalma már eléri a 1,5 milliárd forintot, pácienseinek száma a 100 ezret, alkalmazottainak száma pedig meghaladja a százat. Ezen felül 160 orvossal állnak – döntõen szerzõdéses – kapcsolatban, és Lantos Csaba bízik abban, hogy egyre többeknek tudnak olyan szintû legális jövedelmet biztosítani, hogy megérje itthon maradniuk.

Lantos Csaba szerint ugyanakkor csak megfelelõ méretû fizetõképes kereslet mellett éri meg bizonyos, különösen drága beavatkozásokat elvégezni. Így hosszabb távon sem lesz érdemes például onkológiai vagy agysebészeti betegeket magánkórháznak ellátnia Magyarországon.