SocGen: Ki kell szállniuk a biztosítóknak az olaj- és gáziparból
2021.09.03

Ahhoz, hogy a biztosítási ágazat teljesíteni tudja az éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó kötelezettségvállalásait, minél hamarabb ki kell szállnia az olaj- és gáziparból – figyelmeztet a Societe Generale SA.

A Bloomberg cikke idézi a francia befektetési bank, a Societe Generale SA elemzőit, akik szerint a mai napig csak egy biztosító ígért jelentős lépéseket e tekintetben. Az ausztrál Suncorp elsőként jelentette be, hogy 2025-ig véget vet az olaj- és gázipar finanszírozásának vagy biztosításának. Míg Európa legnagyobb biztosítói már jelentős vállalásokat tettek a széniparral kapcsolatos kockázatvállalásaik megszűntetésére, addig az olaj- és gázkitermelés terén nem voltak ennyire határozottak és cselekvőképesek. Ez főként azért van így, mert az említett fosszilis tüzelőanyagok biztosítási piaca jóval nagyobb: a becsült biztosítási díjak 2018-ban több mint 17 milliárd dollárra rúgtak, szemben a szénenergia 6 milliárd dollárjával.

Nick Holmes, a SocGen biztosítási kutatócsoportjának londoni vezetője szerint az olaj- és gázkitettség csökkentésére kell fókuszálnia a továbbiakban a biztosítási ágazatnak, hiszen az olaj és a gáz ma már a globális szén-dioxid-kibocsátás 55%-áért felelős, szemben a szén 40%-ával.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint az olaj- és gázipari tevékenységeket csökkenteni kell ahhoz, hogy teljesüljön a párizsi megállapodásban kitűzött cél, miszerint 2050-re 1,5 Celsius-fokra kell korlátozni a globális felmelegedést. A kormányok mégis azt tervezik, hogy a következő két évtizedben 20%-kal bővítik az olajkitermelést. A Nemzetközi Olajkiváltás (Oil Change International, OCI) nevű szervezet szakértői szerint a meglévő olaj-, gáz- és szénmezők, valamint bányák CO2-kibocsátása valószínűleg jóval 1,5°C fölé fogja emelni a hőmérsékletet, hacsak nem teszünkk sürgős lépéseket a visszaszorításukra.

A júliusi közép-európai árvizek mintegy 6,5 milliárd euró kárt okoztak, ami világossá teszi, hogy a biztosítóknak nagyon is érdekükben áll az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

Az olaj- és gázipar biztosítási piaca nagymértékben koncentrált: körülbelül 10 társaság biztosítja a teljes piac mintegy 70%-át. A biztosítók óriási hatást gyakorolhatnak az olaj- és gáziparra, ha megtagadják a fedezetet az iparág legártalmasabb projektjeitől (például a kátrányhomok és olajpala kitermelés, sarkvidéki fúrások) , valamint ha visszautasítják az új projektek biztosítását - írták a SocGen elemzői a jelentésükben.

Az új olaj- és gázprojektek biztosításából származó díjbevételek 2018-ban mintegy 1,7 milliárd dollárt tettek ki, ami az összes vagyon- és baleseti biztosítási díj mindössze 0,1%-ának felel meg. Ez azt jelenti, hogy az új kapacitásokra vonatkozó fedezet korlátozásának nem lenne túl jelentős pénzügyi hatása a biztosítókra. Néhány vállalat, mint például az Axa SA és az Assicurazioni Generali SpA elkezdték korlátozni az homokolaj, az olajpala és az északi-sarki fúrások biztosítását.

Számos biztosító emellett befektetéseit is növeli a zöld gazdaságba. Számos európai biztosító és viszontbiztosító, élükön az Allianzzal és az Axaval, 20-30%-kal növelte zöld befektetéseit 2020-ban. Az Axa tervezi szerint 2023-ra 25 milliárd euróra növeli zöld befektetéseit a tavaly év végi 16 milliárd euróról.

Idén júliusban nyolc európai biztosító létrehozta a Biztosítók a Zéró-kibocsátásért Szövetséget (Net-Zero Insurance Alliance, NZIA), melynek tagjai vállalják, hogy úgy alakítják át befektetési portfólióikat, hogy 2050-re kizárólag karbonsemleges vállalatokban rendelkezzenek befektetéssel.