Decemberben 15 milliárdnyi tõke távozott a befektetési alapokból
2015.01.19
Folytatódott decemberben is a befektetési alapok vagyonának stagnálása-lassú csökkenése. A fejlett világ tõzsdéi estek, amit követtek a fejlõdõ világ tõzsdéi is. A magyar börze pedig ezúttal, kivételesnek mondhatóan, követte a trendet. A forint az euróhoz képest csökkent, a dollárral szemben pedig jelentõsen veszített értékébõl. A vagyonváltozást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban hiába szerepeltek jól a kötvény és a vegyes alapok, a részvény és a pénzpiaci alapok piacán történt nagyarányú tõkekiáramlást nem tudták ellensúlyozni.

A befektetõk nem fordultak el a befektetési alapoktól, de a pénzpiaci alapoknál tapasztalható hozamszint csökkenés még mindig jelentõs tõkekiáramlást okozott, amit ezúttal még felül is múlt a részvényalapoknál történt tõkekiáramlás és árfolyamcsökkenés. Ebben a hónapban összességében 15 milliárdnyi tõke távozott az alapokból, ezen belül legtöbb pénz a részvényalapokból és a pénzpiaci / hazai likviditási alapokból. Az egyes kategóriák közül ezenkívül az árupiaci, a tõkevédett, az ingatlan és a zártkörû alapoknál látunk tõkekiáramlást kisebb mértékben.

A kezelt vagyon alakulása sem mutat ebben a hónapban egységes képet, hiszen a pénzpiaci, a részvény, az árupiaci, a garantált, a származtatott, a garantált és a zártkörû alapok vagyona csökkent. A többi kategóriában továbbra is kisebb-nagyobb növekedést tapasztalhattunk. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 25 milliárd forinttal, azaz 0,5 százalékkal csökkent decemberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.471 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,3 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,4%-kal csökkent, ezen belül a likviditási alapok vagyona 2,2%-kal. Mindez alapvetõen a hazai és az euró övezeti likviditási alapoknak köszönhetõ, ahonnan együttesen 24 milliárdnyi tõke áramlott ki. A pénzpiaci alapokból összességében 23 milliárdnyi tõke távozott, keresve a magasabb hozamot.

A kötvényalapok népszerûsége ismét fellángolt. Újra a rövid futamidejû hazai kötvényalapokat keresték elsõsorban a befektetõk. A tõkebeáramlás a kötvényalapokat tekintve 25,9 milliárd forint, amely a legmagasabb a kategóriák között. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 2% volt, amely a második legmagasabb érték a kategóriák között..

A vegyes alapokba még mindig jelentõs mértékû, 16,3 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 2,4%-kal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

A magyar tõzsdeindex ezúttal illeszkedett a nemzetközi trendhez, bár ebben a hónapban ez jelentõsebb esést jelentett. A részvényalapokból közel 26 milliárdnyi tõke áramlott ki, amin a hozamok némileg még rontottak is, így összességében a részvényalapok vagyona 11,5%-kal lett kevesebb, amely a második legnagyobb veszteség.

A tõkevédett alapokból ezúttal 4 milliárdnyi tõke távozott, de a hozamok nem segítették a korrigálást, sõt annak ellenébe hatottak, így 2,5 százalékos csökkenést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tõkebeáramlás nagysága 3,4 milliárdot tett ki. A hozamok és a tõkebeáramlás eredõje plusz 0,9% lett.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban tõkekiáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 6,7 milliárd. A hozamok ezen a csökkenésen némileg javítani tudtak, de az eredõ így is 1,2%-os csökkenést jelent.

Az árupiaci alapokból közel fél milliárd tõke távozott, amely nagynak tekinthetõ a kategória méretéhez képest, ráadásul a hozamok is nagyon rosszak voltak ebben a kategóriában az év utolsó napján. Így fordulhatott elõ, hogy ez a kategória érte el a legnagyobb vagyonvesztést, amely 13,7%-ot tett ki.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban 1,7 milliárdos tõkekiáramlást tapasztalhattunk, amit a hozamok némileg korrigáltak, így végül a vagyonváltozás - 0,3% lett.