Már készítik az új egészségügyi alapellátási törvényt
2015.01.27
A Világgazdaság birtokába jutott jogszabálytervezetben az alulfinanszírozottságot, az elöregedést, az eltérõ szakmai minõséget, az önkormányzatok gazdálkodási lehetõségeitõl függõ körülményeket, valamint a hozzáférés területi egyenlõtlenségeit nevezi meg a szaktárca az alapellátás legfõbb gyengeségeinek.

Az elõterjesztés szerint a legfontosabb elérendõ cél az alapellátás (és a benne dolgozók) többletforráshoz juttatása oly módon, hogy ezek a kiadások ne terheljék a praxisok társadalombiztosítási finanszírozásból származó bevételeit. Márciustól a háziorvosi praxisok megkapják azt az átlagosan mintegy 130 ezer forint többletpénzt, amennyivel januártól emelkedik a finanszírozásuk. Ebbõl a pénzbõl növelhetik saját fizetésüket az orvosok. Az asszisztencia béremelése viszont csak egy következõ körben, elõreláthatólag 2016-tól esedékes, és a kalkulációk szerint 15 milliárd forint a többletforrásigénye.

Az alapellátás körébe jelenleg több mint 13 ezer szolgáltató tartozik, ezek csaknem 12 és fél ezer orvost és majdnem 16 ezer szakdolgozót foglalkoztatnak. A legtöbb szolgáltató (6355), valamint a legtöbb orvos (6425) és szakdolgozó (8010) a háziorvosi szolgálatoknál dolgozik.