Milyen lesz a 2015-ös év befektetési szempontból?
2015.01.28
Biztonság és kiszámíthatóság – ezek lehetnek a 2015-ös év kulcsszavai befektetési szempontból a Generali Alapkezelõ szerint. A szigorú kockázatkezelésû abszolút hozamú alapok szerepe egyre inkább felértékelõdik, hiszen idén még nehezebb lesz megtalálni a jó beszállási pontokat a kötvény- és részvénypiacokon.

Az idei év egyik leglényegesebb kérdése lehet az infláció alakulása. Mind az amerikai, mind az európai makrogazdasági mutatók kezdik felülteljesíteni a várakozásokat, az olajár zuhanása és az Európai Központi Bank államkötvény vásárlásai után pedig megkezdõdhet az inflációs várakozások emelkedése, ez pedig a hosszabb hozamoknál, a nyomott vagy történelmi mélységben lévõ szintekrõl, érezhetõ emelkedést hozhat.

A német tíz éves hozamok történelmi mélységben, 0,5% alatt vannak, a konszenzus az európai kötvényvásárlásokkal együtt is 1% közeli értéket valószínûsít 2015 végére, ezért a részvénypiacok kockázatarányosan továbbra is a legvonzóbb eszközosztályt jelenthetik. Bár az iránymutató amerikai részvényindexek történelmi csúcs közelben zárták az évet és az S&P 500 árazása meghaladja az átlagos historikus értéket, továbbra is az emelkedõ trend folytatására számítunk. Amennyiben a kínai lassulás és, vagy az orosz-ukrán recesszió nem vezet globális hangulatromláshoz – a problémák eszkalálódása, a devizapiaci tartalékok jelentõs csökkenése, a bankok megrohanása, további gazdasági szankciók bevezetése és az IMF segítség késlekedése esetén technikai államcsõd –, az amerikai részvénypiacokon 6-7 százalék körüli, az európaiakon pedig ennél is nagyobb (8-10 százalékos) emelkedésre számítunk. A már ismert kockázatok miatt azonban gyakrabban kell majd korrekciós idõszakokra számítaniuk a befektetõknek.

A sérülékeny feltörekvõ piaci devizák helyett a legtöbb stratégia – így a Generali szakemberei is – dollárvételt javasol euró- és japán jen-eladással szemben. Bár a túlzott pozícionáltság miatt egyre inkább fennáll a hirtelen korrekciók veszélye az erõsödõ USD trendben, a következõ éveket tekintve azonban olyannyira eltérõ az amerikai és az euró-zóna jegybankjainak monetáris szemlélete, hogy indokoltnak tûnik a dollár pozíciók további tartása.

Biztonság és kiszámíthatóság

Minden befektetõnek el kell döntenie, hogy mit tart fontosabbnak: elsõdlegesen a biztonságot tartja szem elõtt, vagy kiemelkedõ hozam elérése érdekében tudatosan vállal magasabb kockázatot. Elõbbi esetében az abszolút hozamú alapok jelentik a megfelelõ választást, melyek egyértelmûen a biztonságra helyezik a hangsúlyt.

Az abszolút hozamú alapok esetében a Generali Alapkezelõ a kockázatos eszközök (részvények, magas hozamú kötvények, nyersanyagok) összesített kitettségét a legkedvezõbbnek gondolt piaci környezetben sem tartja magasabban, mint az alap méretének egyharmada – mindez önmagában is mérsékli a váratlan, hirtelen bekövetkezõ piaci események jegyértékre gyakorolt hatását. Alacsony, jellemzõen 1% körüli egyedi pozícióméretekkel dolgoznak, melyek kiválasztását nagyon körültekintõ fundamentális és technikai elemzés elõzi meg. Kiemelt szerepet kap a likviditás, emiatt elsõdlegesen nem a régiós tõkepiacokra, hanem a globálisan iránymutató fejlett amerikai és európai piacokra, az ott történõ eseményekre fókuszálnak az alapkezelõ szakemberei.

A Generali Csoport konzervatív szemlélete, hagyományai valamint a magyar lakosság kockázatvállalási attitûdje mentén és a piaci környezet függvényében fogalmazza meg hozamelvárásait abszolút hozamú alapjainál, melyek a jelenlegi környezetben 5-6%-os éves nettó hozam elérését célozzák meg.

Ennek a stratégiának köszönhetõ például, hogy az elmúlt évben kockázat-hozam szempontokat is figyelembe véve nyújtott kedvezõ teljesítményt – mérete az elmúlt egy évben 350 millió forintról közel 4 milliárd forintra emelkedett – a Generali Alapkezelõ által kezelt Selection Abszolút Hozam eszközalap, mely a Generali befektetési egységekhez kötött élet- és nyugdíjbiztosításaihoz választható portfólió.

Váltóláz

Nem is olyan egyszerû átlátni tehát, hogy éppen aktuálisan vagy a jövõben milyen gazdasági folyamatok várhatóak, hol lehet fellendülés, hol várható visszaesés. Ezért érdemes olyan konstrukciót, olyan befektetési formát választani, ahol ezt egy professzionális csapat, a piacokat, grafikonokat és árfolyamokat folyamatosan figyelõ alapkezelõ megteszi.

A Generali jóvoltából most azonban bárki kipróbálhatja, hogyan tudna 5 millió forintot úgy befektetni különbözõ eszközalapokban, hogy 3 hónap múlva a lehetõ legmagasabb hozamot realizálja. A VáltóLáz eszközalap-játékban a Generali Biztosító befektetési egységekhez kötött életbiztosításai mellé választható eszközalapok vesznek részt, a valóságnak megfelelõ árfolyamokkal.