2040-re megduplázódhat a globális nem-életbiztosítási piac
2021.09.13

A vagyonbiztosítás lesz a leggyorsabban növekvő nem-életbiztosítási üzletág, amelynek díjbevétele a 2020-as 450 milliárd dollárról 2040-re csaknem háromszorosára, 1300 milliárd dollárra emelkedik a gazdasági fejlődés és az éghajlatváltozás hatásainak köszönhetően. Azonban még így is a gépjárműbiztosítás marad a legjelentősebb üzletág, ugyanis a díjbevételek 2040-re csaknem duplájára, 1400 milliárd dollárra emelkednek – állítja a Swiss Re.

A Swiss Re Institute Sigma tanulmánya szerint a globális vagyon- és balesetbiztosítási díjbevételek 2040-re várhatóan több mint kétszeresére, 4300 milliárd dollárra emelkednek, mivel a piac várhatóan az alacsonyabb kockázatú gépjármű biztosításoktól a magasabb kockázatú vagyon- és felelősségbiztosítási ágazatok felé mozdul el. Az előrejelzések szerint a vagyonbiztosítás lesz a leggyorsabban növekvő üzletág. A gépjármű biztosítás részesedése a díjbevételekből ugyan várhatóan csökkenni fog, azonban továbbra is a legnagyobb üzletágak közé tartozik majd, ahol a díjbevételek 2040-re várhatóan megduplázódnak.

A vagyonbiztosítás az előrejelzések szerint évente 5,3%-kal fog növekedni, ezzel együtt a globális biztosítási díjbevételek a 2020-as 450 milliárd dollárról 2040-re 1,3 ezer milliárd dollárra emelkednek. Az éghajlattal kapcsolatos kockázatok várhatóan 22%-kal növelik majd a globális vagyonbiztosítási díjbevételeket a következő 20 évben, mivel az időjárással kapcsolatos katasztrófák valószínűleg gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

A Swiss Re várakozásai szerint a felelősségbiztosítási díjbevételek a 2020-as 214 milliárd dollárról 2040-ig évente átlagosan 4,7%-kal, 583 milliárd dollárra nőnek. A felelősségbiztosítás hosszú távú növekedésében az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, valamint a társadalmi és jogi változások is szerepet játszanak.

A legnagyobb üzletág továbbra is a gépjárműbiztosítás marad

A gépjárműbiztosítások részesedése a nem-élet ágazati díjakból 2040-re várhatóan 10 százalékponttal 42%-ról, 32%-ra csökken, azonban így is a legjelentősebb üzletág marad, amelynek díjai az előrejelzések szerint a 2020-as 766 milliárd dollárról 2040-re csaknem megduplázódnak, és 1,4 ezer milliárd dollárt tesznek majd ki.

"Azzal, hogy a globális portfólió a magasabb kockázatú ágazatok irányába tolódik át, a nem-életbiztosítási üzletág volatilisebbé válik. Ezzel egyidejűleg a kockázatmodellezés is összetettebbé válik, ami magasabb tőkekövetelményeket és a viszontbiztosítások iránti kereslet növekedését eredményezi. Ebben a megváltozott környezetben a viszontbiztosítók döntő szerepet fognak játszani a kockázatok biztosíthatóságában.” – mondta Gianfranco Lot, a Swiss Re globális viszontbiztosítási vezetője.