Észnél kell lenniük idén a kkv-knak
2015.02.06
A Budapest Bank vállalati szakértõi szerint a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) idén is népszerû lesz a vállalkozások körében, az uniós források tömeges megnyílása pedig jelentõs növekedést hozhat az új beruházások terén, amely lehetõséget és veszélyt is jelenthet egyben a cégek jövõjére nézve. A bankcsoport összesen 75 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki az NHP második fázisában az év végéig, jókora szeletet hasítva ki ezzel a program tortájából.

„Kifejezetten sikeresnek tartottuk a jegybank hitelprogramját, hiszen már a kezdetektõl képes volt megmozgatni a magyar kkv-k fantáziáját. Ezek a cégek korábban — elsõsorban a válság hatására — jelentõs mértékben visszafogták a fejlesztéseiket, gyakorlatilag az amortizációs szint alatt hajtottak végre beruházásokat, ami a hosszú távú versenyképességüket veszélyeztette” — mondta Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetõje. „Büszkék vagyunk arra, hogy a mi ügyfélkörünk a piaci átlagnál aktívabban élt a jegybanki lehetõséggel, hiszen míg a vállalati hitelpiacon 7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezünk, az NHP2 források kihelyezésében közel kétszer ekkora arányban vettünk részt.”

Az NHP második szakaszában a Budapest Bank vállalati üzletága több mint ezer szerzõdést kötött 2014. december 31-ig, az összeg közel 40%-át a pénzintézet számára stratégiai fontosságú agrárszektorba helyezte ki. A jegybanki hitelprogram keretében folyósított kkv hitelek átlagos összege 67 millió forint volt. A forrást felhasználó cégek mintegy kétharmada beruházási hitelt igényelt, de népszerû volt a forgóeszköz hitel is. A Budapest Bank kiemelt figyelmet fordít a legkisebb vállalkozásokra is: a mikrovállalati szegmens részére az év végéig 1,7 milliárd forintot folyósítottak, átlagosan 9 millió forintos hitelösszeggel. A kisebb vállalkozások körében is a beruházási hitel iránt mutatkozott a legjelentõsebb igény, az új szerzõdések háromnegyedét ez a típusú kölcsön tette ki.

A programban a bank leányvállalatai is a kezdetektõl aktívan részt vettek, a piacon az elsõk között jelentek meg konstrukcióikkal. A Budapest Lízing által megkötött pénzügyi lízingszerzõdések összértéke az év végére megközelítette a 13 milliárd forintot, a Budapest Autó pedig mintegy 4 milliárd forintot helyezett ki.

Idén az uniós források megnyílása új helyzetet teremt majd a fejlesztések finanszírozásában. „Arra számítunk, hogy a Széchenyi 2020 támogatási struktúrához igazodva a vállalkozások jelentõs része végiggondolja majd a hosszú távú növekedési kilátásait, és az ehhez kapcsolódó fejlesztési terveit. Mivel bõségesen lesznek majd rendelkezésre álló források, ezért különösen fontos felhívnunk a cégek figyelmét, hogy legyenek megfontoltak, és olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek mögött valódi piaci igény áll, és amelyek hosszú távon mûködtethetõek. A cégek javuló jövedelemtermelõ képessége mellett saját forrásból, támogatott hitelekbõl és vissza nem térítendõ támogatásokból megteremthetõ az a struktúra, amely a vállalkozások számára lehetõvé teszi, hogy nagyobb lépésekkel haladjanak elõre fejlesztési terveik megvalósításában. Fontos azonban ebben a helyzetben is szem elõtt tartani, hogy egy nem kellõen kiérlelt beruházás késõbb jelentõs üzemeltetési terhet róhat a vállalkozásra, és ez akár meg is törheti a cégek növekedési pályáját. Évtizedes vállalati hitelezési tapasztalattal a hátunk mögött a jövõben is azon fogunk dolgozni, hogy ügyfeleink megalapozott beruházásokat hajtsanak végre, és hosszú távon, stabilan növekedjenek” — mondta Takács Zoltán.