Büntetett az MNB a devizában számolt casco miatt
2015.02.09
A Lombard Lízing Zrt.-nek mintegy 380 millió forintot kell visszafizetnie ügyfeleinek, miután az autófinanszírozási társaság jogsértõ módon devizában számította fel a forintalapú casco-díjakat, és az árfolyam-különbözetet átterhelte a fogyasztókra - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõn.

A közlemény szerint az errõl szóló, másodfokú, jogerõs határozatot február 3-án hirdette ki a Fõvárosi Törvényszék, miután a Lombard Lízing fellebbezett az elsõfokú határozat ellen.

A döntés nyomán a pénzintézetnek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétõl számított 60 napon belül vissza kell fizetnie az érintett fogyasztóknak a tõlük jogtalanul beszedett árfolyam-különbözetet. Az ítélet alapján teljesítendõ kifizetés nem kapcsolódik a Lombard Lízing Zrt. devizahitelekkel kapcsolatos, törvényen alapuló elszámolási kötelezettségéhez - írja az MNB.

Mint emlékezetes, a Lombard Lízing Zrt. azt követõen kezdeményezett pert, hogy a pénzügyi felügyelet 2013. júliusi határozatában megállapította: a pénzügyi vállalkozás deviza alapú gépjármûhitelei kapcsán a csoportos biztosítás keretében felmerülõ casco díjakat – amelyet a Lombard Lízing Zrt. forintban fizetett meg a biztosítónak, mert a biztosítás forintalapú volt – jogsértõ módon forint helyett devizában terhelte a fogyasztókra. A pénzügyi vállalkozás közel 14 ezer darab casco biztosítási szerzõdéses módozatú hitelszerzõdésénél azért számított fel magasabb kamatot (kamatfelárat), mert az érintett fogyasztóknak a tõke- és kamattartozás mellett a casco díját is deviza alapon kellett megfizetniük a kamat részeként.

A hitelintézeti törvény 2011. szeptember 29-i módosítása ugyanakkor meghatározta, hogy a fogyasztói hitelszerzõdéseknél a pénzügyi intézmények csak kivételes esetben számíthatják fel devizában a díjakat és költségeket. Márpedig e szigorú feltételek a társaság által terhelt casco díj esetében nem álltak fenn.

Az MNB az elmúlt év során valamennyi olyan pénzügyi intézménynél vizsgálatot indított, ahol a fentihez hasonló konstrukcióban kötöttek szerzõdést a fogyasztókkal. Az ellenõrzések nyomán a jegybank a Lombard Lízing Zrt-vel együtt 8 autófinanszírozási társaságnál állapított meg jogszabálysértést. E társaságokkal szemben összességében 37,15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, s megtiltotta a jogsértõ magatartás folytatását is.