Még egy kis esõ és veszélyben a termõterület ötöde!
2015.02.12
A 125 hektárnyi elöntött vidék mellett 1,3 millió hektáron vízzel teljesen telített a föld, vagyis egy kevés csapadék is egybefüggõ vizet eredményezhetne a hazai termõterület közel ötödén. Szakértõk a 2010-es évre emlékeztetnek, amikor félmillió hektár volt víz alatt, napokon, heteken belül újra itt tarthat az ország – írja a Világgazdaság.

A belvízvédelemben dolgozó közel ezer ember heroikus munkájának dacára könnyen elõfordulhat, hogy a helyzet drámaian romlik néhány napon, vagy héten belül. Ha ugyanis csak egy kevés csapadék is érkezik, a belvízzel elöntött területek nagysága nagymértékben megnõhet. Egy február 3-án kelt helyzetjelentés szerint az országban több mint kétmillió hektárt kitevõ tavaszi vetésterületbõl csaknem 730 ezer hektárnyi teljesen telítõdött. Ez azt jelenti, hogy még nincs egybefüggõ belvíz a területen, de a föld már nem tud több nedvességet befogadni.

Az õszi vetésterület sem áll sokkal jobban: itt 600 ezer hektárt meghaladó átnedvesedett területrõl van szó. Ezekre a földekre egy újabb esõ már valódi sorscsapásként hullana. „ha a most következõ napokban akár csak kevés, napi 5-10 milliméter esõ esne, már akkor is egybefüggõ belvíz alakulhatna ki az átnedvesedett területeken, hiszen több vizet már nem képes elnyelni a föld” – mondta el lapunknak Vancsura József . A Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hangsúlyozta: természetesen nem arról van szó, hogy ezen az összesen 1,3 millió hektárnyi földön feltétlenül belvíz alakulna ki, „de ha csak a felén így lesz, már az is nagyon sok”. Ez a telített terület az egybefüggõ belvízzel együtt már csaknem másfélmillió hektárt tesz ki. Összehasonlításul: Magyarországon hozzávetõleg 4,8 millió hektárnyi szántót mûvelnek.

A legkomolyabb gond az õszi búza vetésterületén alakulhat ki. Itt a belvízzel borított terület nagysága 40 ezer hektárnál is nagyobb, míg a talajnedvességgel telített terület mérete a 400 ezer hektárhoz közelít. „Ez az õszi búza vetésterületének 40 százalékát teszi ki” – érzékeltette a probléma súlyát az elnök.

A belvízzel most elöntött területeken az idén már biztosan nem lehet gazdálkodni, itt legkorábban 2016-ban lehet majd növényt termeszteni. A már elöntött 125 ezer hektárral tehát idén nem számolhatnak a gazdák. Ha pedig kedvezõtlen idõjárás jön, és 2010-hez hasonlóan félmillió hektár kerül víz alá, az jelentõsen ronthatja az idei mezõgazdasági kibocsátás és az agrár-GDP számait is.