Ezért lett veszteséges a K&H bankcsoport
2015.02.16
A K&H bankcsoport tavaly 29,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el amiatt, mert 70,9 milliárd forint adózás elõtti egyszeri céltartalékot képzett a devizahitelek árfolyamrésének korrekciójára, és az egyoldalú kamatmódosításokra - mondta Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója hétfõn Budapesten, a csoport sajtótájékoztatóján.

A hitelpiaci részesedésünk minden szegmensben nõtt, az összesített súlyunk pedig egy év alatt 8,5 százalékról 9,6 százalékra ugrott - jelentette be Hendrik Scheerlinck, a K&H-csoport vezérigazgatója. A bank 38,4 milliárd forintnyi jelzáloghitelt, 7,4 milliárd forint fogyasztási hitelt, 29 milliárd forint kkv-hitelt és 240 milliárd nagyvállalati hitelt helyezett ki 2014-ben. A lakáshitelezésben 16,6%-os, a Növekedési Hitelprogram második szakaszában 20%-os piaci részesedést értek el.

A betétállomány csökkenését csupán a K&H-as alapok betéteinek máshová helyezése okozza. A bank hitel/betét aránya kissé emelkedett: év végén 62,0% volt, a tõkemegfelelési mutató pedig az elszámolások miatt 14,7%-ról 12,6%-ra csökkent.

A K&H Biztosító 2,5 milliárd forintos profitot ért el 2014-ben, ami 13%-os éves növekedést jelent. A kgfb terén a portfólió 5%-os, a lakásbiztosítások terén 6,6%-os bõvülést mutatott, az életbiztosítási tartalék 12%-kal nõtt. Az élet- és nem-életbiztosítási üzletág egyaránt pozitív eredményt ért el, a költségek csupán 2 százalékkal nõttek. Gyorsan nõ a biztosítási termékek bankfióki és online értékesítése is - ismertette Wim Guilliams, a biztosító vezérigazgatója.