Csak az kap kárenyhítést, aki határidõben bejelent!
2015.02.20
Az elmúlt hónapok csapadékos idõjárása miatt a talajok vízzel való telítettsége olyan mértékû, amely az ország több pontján a mezõgazdasági területeken belvizek kialakulásának kedvez, és a termelõk növénykultúráit jelentõsen károsíthatja - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium sajtóirodája.

Az elmúlt hetekben belvízzel elsõsorban az ország déli, délkeleti megyéi érintettek (belvízvédekezési készültség volt például Baja, Debrecen, Gyula, Szeged, Szolnok térségében is). Ahhoz, hogy a termelõ az agrárkár-enyhítési rendszerben a kedvezõtlen idõjárási jelenség miatt felmerülõ kárát elszámolhassa, illetve kárenyhítõ juttatás révén enyhíthesse, elsõ lépésként a jogszabályban elõírt határidõben kell bejelentenie a belvízkárokat.

A mezõgazdasági termelõ a 2015. évi káresemények (köztük a belvízkár) bejelentését már az új, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhetõ elektronikus kárbejelentõ felületen teheti meg a káresemény bekövetkezésétõl számított 15 napon belül.

Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése idõpontjának azt az idõpontot kell tekinteni, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán a várhatóan 30%-os hozamcsökkenést okozó belvízkár elsõ alkalommal észlelhetõvé válik.

A károsult termelõk a kárbejelentõ felületet a www.mvh.gov.hu honlapon az "elektronikus ügyintézés" menüpont alatt érhetik el az "MKR - Mezõgazdasági Kockázatkezelõ Rendszer" elnevezésû alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.