Brókerek perelik a lengyel biztosítót: 3 millió eurót követelnek
2011.09.08
A lengyel biztosítási és pénzügyi közvetítõket tömörítõ kamara (PIPUiF) bejelentette, hogy 35 biztosítási bróker csoportos pert indított az RSA Group tulajdonában lévõ Link4 biztosítótársaság ellen. Nem elképzelhetetlen azonban, hogy az összes lengyel biztosításközvetítõ csatlakozik a perhez.

A csoportos keresetet benyújtó brókerek összesen 13 millió lengyel zlotyt (849 millió forint) követelnek a biztosítótársaságtól, azon érvényes ítélet alapján, amely tiltja a Link4 tisztességtelen versenyt eredményezõ reklámjait.

A követelés értéke szakértõi vélemények, a Millward Brown országos felmérései és a közvetítõk bevételei alapján került kiszámításra.

A bíróságnak 30 nap áll rendelkezésre a keresetet benyújtó csoport beregisztrálására. Ezt követõen az összes, a Link4 tisztességtelen versenyt elõidézõ gyakorlata miatt kárt szenvedett biztosításközvetítõ csatlakozhat a perhez.

A PIPUiF és Link4 közötti vita évekkel ezelõtt kezdõdött egy reklámkampány miatt. A reklámsorozatot a biztosítási ügynökök támadónak és botrányosnak ítélték, mivel azt hangsúlyozta, hogy a biztosítások közvetlen megkötésének az az elõnye, hogy a közvetítõk kihagyásával bajba sodorhatják õket.

A reklám igazságtalanul állította azt is – ezt egy korábbi bírósági ítélet elismerte – hogy a közvetítõknek érdekében állt a biztosítási díjak úgynevezett \"Religa adó\" miatti drágulása, amely ellen valójában a közvetítõk tiltakoztak.

A lengyel kamara az eset kapcsán elmondta, hogy már régóta minden erõfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy a biztosításközvetítõi szakma a legmagasabb iparági standardoknak megfeleljen, ezért különbözõ tanfolyamokat szerveznek, ahol nyugati ületi modelleket, és know-how-t mutatnak be.

A tárgyalás során a Link4 elismerte, hogy a közvetítõk hiteltelenné tétele a társaság ötlete volt, a reklámügynökségnek írt brief-ben ez állt: „az ügynökök megfelelõ célpontot képeznek, miután nem képeznek szervezett közösséget”.

Januárban a varsói bíróság egyetértett a PIPUiF Link4 reklámsorozatának elsõ része ellen felhozott érveivel, megállapította: a vitatott reklámok etikátlanok, és tisztességtelen versenyt eredményeznek, amit a fellebbviteli bíróság is megerõsített. Jelenleg a kamara a Link4 másik reklámsorozata miatt indított pert.

Habár a kérdéses reklám nem növelte a Link4 piaci részesedését, és a társaság hosszú veszteségesen mûködik, a társaság nem továbbra sem hajlandó elismerni hibáját.

Lengyelországban – hazánkhoz hasonlóan – szintén tavaly vezették be a csoportos keresetbenyújtás jogintézményét, mellyel kartellezõ cégeket vagy egyszerû csalókat is sikeresen lehet tömeges kártérítés fizetésére kényszeríteni. Ez teszi lehetõvé a PSZÁF számára is, hogy közérdekû pereket indítson azok ellen a pénzügyi vállalkozások ellen, amelyek például átláthatatlan és az ügyfelek számára hátrányos feltételeket alkalmaznak hiteleiknél.

A csoportos perindítás magában foglalja a kártérítés követelését is. Vagyis, ha bebizonyosodik, hogy adott pénzügyi vállalkozás rosszhiszemûsége miatt ügyfelek tömegét érte kár, azt meg kelle térítenie a társaságnak. A szabályozás szerint bárki indíthat csoportos pert olyan jogvita esetén, amely jelentõs számú személyt érint, és ahol az egyes ügyek azonos alapokon nyugszanak.