Csodában bízik a magyar a nyugdíját illetõen
2015.03.02
A magyarok 71 százaléka úgy gondolja, hogy kevés lesz az állami nyugdíj a megélhetéshez, 60 százalék azonban nem rendelkezik és nem is tervez nyugdíjcélú megtakarítást - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexbõl.

A hazai lakosság 18 százaléka ugyanakkor úgy gondolja, hogy a megélhetéséhez elegendõ lesz az állami nyugdíj. Külön érdekesség, hogy alig több mint a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor lesz elegendõ szolgálati éve ahhoz, hogy nyugdíjba tudjon menni.

A megkérdezetteknek mindössze 12 százaléka rendelkezik valamilyen kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, de további 20 százalék tervezi, hogy a közeljövõben szeretne gondoskodni a saját idõskori jólétérõl. Tehát a lakosság több mint 60 százaléka valami rendkívüli eseményben bízik.

„Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár utóbbi egy évének számaiból az látszik, hogy trendfordulóhoz érkeztünk. Hiszen, ha csekély mértékben is, de emelkedett a tagjaink létszáma, amire a válság óta nem volt példa. Ráadásul az eseti befizetések összege is emelkedett 60 százalékkal, ami szintén azt mutatja, hogy a lakosság kezd ráébredni arra, hogy bizony az állami nyugdíj mellett szükség lehet egyéb bevételre is” – vélekedett az utóbbi egy év tapasztalatairól Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatója.