Az emberiség történetének egyik legfurcsább kísérlete zajlott Európában
2015.03.02
Az USA húzza a világ gazdaságát – mondta és bizonyította az Aegon Prémium ügyfélklubjának vendége, Juscsák György, a JP Morgan igazgatója és értékesítési vezetõje. A szakember mindenkit megnyugtatott: a piac szárnyalása nem buborék, nem kell félni a kidurranástól.

A világgazdaság összességében növekszik, és egyhamar nem is fog leállni – szögezte le a globális folyamatokat elemzõ elõadása elején Juscsák György, a világ legnagyobb bankja, az amerikai JP Morgan igazgatója és értékesítési vezetõje az Aegon Prémium befektetõi estjének vendégeként. A szakember a beszerzési menedzser indexet elemezve azonban rámutatott, a globális növekedés messze nem egységes, mert míg az USA húzza az egész világot, az EU a recesszió szélén tántorog, a fejlõdõ piacok pedig nulla felé közelítõ képet mutatnak. De még ebben sem egységesek, a különbözõ országokra másként hat az erõs dollár és az olcsó olaj.

Ami egyértelmû: az USA fejlõdik, gazdasága nõ, a folyamatok pedig egészségesen alakulnak. Ezt mutatja a munkanélküliség alakulása, ami 5,6-5,7 százalékos mértékével kifejezetten kedvezõ, a háztartások vagyona soha nem látott csúcson van, miközben a fizetések alig emelkedtek, így megmaradt a gazdaság versenyképessége. Az USA GDP-jének 70 százalékát adó fogyasztás pedig töretlenül nõ, amihez a válság elmúlása, a családi hitelterhek csökkenése, az utóbbi bõ fél évben pedig az olajárak zuhanása járult hozzá.

Juscsák György emlékeztetett, hogy a piac értékének komoly növekedése (az S&P 500 részvényindex értéke 240 százalék felett nõtt az elmúlt hat évben) miatt sokan buborékeffektustól tartanak. Errõl azonban szó sincs – szögezte le – amit legjobban az mutat meg, hogy a vállalati profitok felülmúlják a részvényárak emelkedését, így a növekedés teljesen megalapozott. És még nincs vége. A JP Morgan szakértõi további határozott növekedést prognosztizálnak.

Ezt a helyzetet a jegybank szerepét betöltõ FED lazító politikájának köszönheti az USA gazdasága. Ennek ellenkezõjét nyögi Európa, ahogy Juscsák György fogalmazott: itt az emberiség történetének egyik legfurcsább kísérlete zajlott. A válság közepette ugyanis az EKB megszorított, pénzt vont ki a gazdaságból, aminek meg is lett az eredménye. (Ilyen egyszer fordult elõ eddig, 1929-ben az Egyesült Államokban – idézte fel. Évekig tartó, az egész világot megrázó válság lett belõle.) Idõközben persze az EKB is változtatott politikáján, és elkezdett pénzt pumpálni a gazdaságba, ami lökést adhat Európának is.

Mindezek ellenére az európai indexek is jól teljesítenek, ezt azonban a vállalati profitok nem igazolják vissza. Szerencsére a JP Morgan szakértõi szerint pozitív kimenetelre számíthatunk, azaz nem az indexek omlanak össze, hanem a profitok zárkóznak fel. Veszélyek azonban vannak, ilyen például a defláció, amit nem nagyon tudnak kezelni a jegybankok vagy az eurózóna, és az Európa perifériás országaiban megjelenõ, nem elhanyagolható mértékû politikai kockázat. Az egyre erõsödõ szélsõséges(nek tekinthetõ) mozgalmak veszélyt jelenthetnek a közös pénzre és gazdaságra.

Különös helyzetben van Kína. A gazdaság növekedésének lassulása miatt tapasztalható némi aggodalom a világban, Juscsák György szerint teljesen alaptalanul. Elõször is a lassulás azt jelenti, hogy már csak 7 százalék körül növekszik a gazdaság, amivel a világ bármelyik országa szívesen cserélne. Másrészt ez teljesen természetes, és kifejezetten egészséges folyamat. A kínai gazdaság struktúráját ugyanis most kezdik átállítani beruházási alapúról fogyasztási alapúvá. Ez sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, bár kevesebbet tud növekedni. De ebben is hatalmas potenciál van, amit Juscsák György egy egyszerû példával mutatott be. Míg a nyugati világban az egy fõre jutó éves csokoládéfogyasztás 12 kiló felett van, Kínában mindössze 10 deka. Ha ez csupán a duplájára nõ, az a teljes mennyiséget tekintve már óriási bõvülés, miközben még mindig csak töredéke a nyugatinak. Bármit láttunk eddig, Kína valódi felemelkedése még csak most kezdõdik – mondta a szakember.

A világ legnagyobb problémája a jövõben rejlik – vázolt hosszabb idõtávot Juscsák György. A születések számának globálisan tapasztalható lassulása, és a folyamatosan növekvõ életkor eredményeként a Föld népessége öregszik (nem csak a fejlett világban), egyre kevesebb fiatal tart el egyre több idõs embert. Erre a helyzetre pedig a világ nincs felkészülve. Egy átlagos amerikai 14 évre elegendõ nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezik, miközben a jelenlegi várható élettartama ennél hét évvel több. A helyzet sok helyen ennél rosszabb.

Ezek a számok plasztikusan mutatják meg az öngondoskodás fontosságát – mondta az elõadás után Havas Gábor, az Aegon Prémium Üzletág vezetõje. Ehhez biztosítanak lehetõséget a cég különbözõ, hosszú távú megtakarítást biztosító termékei, melyek után akár személyi jövedelemadó visszatérítés is igénybe vehetõ a befizetett díj 20 százalékáig, évente maximum 130.000 forint értékben.