Ekkora hozamot érhettek el tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai
2015.03.04
Jól zárult a tavalyi év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. Bár a tagok számának csökkenése folytatódik, a befektetési tevékenységen elért eredmény akár 18%-ot meghaladó éves hozamot is biztosított az egyes tagoknak – írja a Portfolio.hu.

Az MNB tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó statisztikái szerint egyedül az önsegélyezõ pénztárak számában volt egy kisebb növekedés, de az önkéntes nyugdíjpénztárak, a magánnyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak számában is visszaesést lehetett megfigyelni az egy évvel ezelõtti adatokhoz képest. A magánnyugdíjpénztárak száma például egy év alatt lefelezõdött: a 2013. év végi 8 pénztárból 2014 végére csupán 4 maradt meg.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében 2014 negyedik negyedévében 7505 új belépõ érkezett a szektorba, a kilépõk száma pedig 4608 fõ volt. A pénztári befizetéseken belül ugyanakkor jelentõsen megugrott az egyéni hozzájárulások aránya: míg a harmadik negyedévben ez 63,5%-ot tett ki, addig év végére ez az arány már 81% fölé ugrott, mely a vizsgált negyedévekben a legnagyobb egyéni hozzájárulási arány is egyben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak év végére összesen 1,2 milliárd forintos mûködési veszteséget értek el, viszont teljesen mást mutat a pénztárak befektetési tevékenységének eredménye. Míg a harmadik negyedévben a befektetéseken elért nyereség 9,4 milliárd forint volt, addig ez a negyedik negyedévben már 19 milliárd forintot tett ki, 1,8%-os vagyonarányos nyereséggel.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt portfóliók többségükben kötvényeket, azon belül is fõként magyar állampapírokat tartalmaznak, de az utóbbi években megnõtt a befektetési jegyek és a részvények aránya is a portfólión belül. A legnagyobb hazai pénztárak elõzetesen kalkulált éves hozamai alapján a tagok 1,8 - 18,5% közötti hozamot is elérhettek attól függõen, hogy éppen milyen portfólióban tartották megtakarításaikat.