Minden tizedik ember közönyös maradna egy betörés láttán
2015.03.09
Továbbra is a betöréstõl, a csõtöréstõl és a tûztõl féltjük a legjobban lakásunkat – derül ki az Aegon Magyarország idei felmérésébõl. A betörések megelõzésére indul tavasszal három hazai régióban mintaprojekt a Rendõrség, a Polgárõrség, a Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács és az Aegon Magyarország együttmûködésével. A kampány végén a legjobban teljesítõ polgárõrök elismerésben részesülnek.

Az immár harmadik éve mûködõ Országos Kármegelõzési Program keretében most három régióban mintaprojekt indul a betörések megelõzése érdekében. A mintaprojektben az Országos Rendõr-fõkapitányság, az Országos Polgárõr Szövetség, és a Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács valamint az Aegon Magyarország mûködik együtt. A három régióban – Budapest és Pest megye, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Somogy és Baranya megye - a polgárõr szervezeteken keresztül hívják fel a lakosság figyelmét a betörés elleni védekezés fontosságára, a megfelelõ biztonságtechnikai eszközök használatára.

A mintaprojekt márciusban indul, a régiókban közös programindító rendezvényeken ismertetik a feladatokat, valamint a mintaprojekt hatékonyságának mérésére szolgáló szempontrendszert, ugyanis a kampány végén a legsikeresebb polgárõröket, és polgárõr szervezeteket jutalomban részesítik.

A mintaprojekt elindítása elõtt, az érintett megyékben és a fõvárosban online felmérést végzett az Aegon Magyarország. A kérdõíveket összesen közel háromezren töltötték ki. A válaszadók egyöntetûen a betöréstõl, a tûztõl, és a csõtöréstõl féltik ingatlanjaikat. A válaszadók 91 százalékának környezetében elõfordult már betörés. Az ingatlantulajdonosok szerint a legnagyobb biztonságot a távfelügyelethez bekötött riasztó, a többpontos ajtózár és a biztonsági ajtó jelenti.

A kérdõívet kitöltõk nagy része egy esetleges betörés esetén nem a vagyontárgyainak elvesztését fájlalná a legjobban, hanem sokkal nagyobb megrázkódtatást érezne a biztonságérzet elvesztése miatt, illetve, hogy idegen járt az otthonában. A megkérdezettek személyes tárgyainak, például fotóinak eltûnését nevezték a legnagyobb lehetséges veszteségnek. Ékszereinek, mûszaki cikkeinek eltûnése csak felsorolás végén szerepel.

A kérdõív kitöltõi fontosnak tartják, hogy a lakóközösségben a szomszédok vigyázzanak egymásra. A polgárõrség SZEM – Szomszédok Egymásért Mozgalmáról - mintegy harmaduk mondta, hogy szívesen csatlakozna. Ugyanakkor aggasztó, hogy 10 százalék feletti azoknak az aránya, akikrõl azt gondolják, hogy egy betörés láttán közönyösek lennének.

„A most induló mintaprojekt fontos eleme, hogy a polgárõrség munkája még ismertebb legyen a lakosság elõtt” – mondta el a budapesti eseményen Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. „Az általunk mûködtetett programok hatékonyságát is szeretnénk tovább növelni, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy az általános közrend segít csökkenteni az ingatlanokkal szemben elkövetett betöréses lopások számát.”

„Az ORFK és a polgárõrség már régóta együttmûködik, kimondottan szoros a kapcsolatunk a kistelepüléseken” – mondta el Dr. Takács Tibor rendõr vezérõrnagy, az ORFK bûnügyi fõigazgatója. „A most induló mintaprojektünk eredményességében nem kételkedünk, a program jövõ évtõl tervezett országos kiterjesztése mindenképpen indokolt.”

„Három évvel ezelõtt azért indítottuk el az Országos Kármegelõzési Programot, mert hittünk abban, hogy ezzel a széles szakmai összefogással valódi segítséget nyújthatunk a lakosságnak a kármegelõzésben” – mondta el Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.