Ennyi pénz áramlott szeptemberben a befektetési alapokba
2021.10.18

Szeptemberben 2%-kal, azaz 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon korrekciót figyelhettünk meg, ezzel szemben a magyar börze felülteljesítő volt kisebb emelkedéssel. A devizapiacon a forint a dollárral és az euróval szemben is gyengült.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 60 milliárd forintot mutat. Érdemi tőkekiáramlást egyik kategória esetében sem látunk, általában tőkebeáramlást tapasztaltunk. Kiemelkedő a vegyes alapokhoz érkezett friss tőke. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2%-kal növekedett szeptemberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 7.532 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében 1 milliárdnyi pénz áramlott ki, tovább csökkentve ezzel a legkisebb kategória méretét. A hozamok némileg tudták a csökkenést tompítani, de így is összességében 0,6%-os a vagyonvesztés a kategóriánál.

A kötvényalapoknál ezúttal is tőkebeáramlást láthattunk, amely meghaladja a 8 milliárd forintot. Valójában a rövid futamidejű kötvényalapok, azon belül is a hazai alapok húzták a kategóriát, bár a hosszú futamidejű kötvényalapoknál is tőkebeáramlást láthattunk. A szabad futamidejű kötvényalapoknál azonban tőkekiáramlás volt. A hozamokkal együtt a kötvényalapok vagyona 1,3 százalékkal nőtt.

A vegyes alapoknál 47 milliárdnyi tőkebeáramlás volt szeptemberben, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamokkal együtt  a kategória vagyona 3,7 százalékkal nőtt a hónap során. A vagyon nagysága átlépte az 1.600 milliárdot és ilyen dinamikus növekedés esetén év végére a legnagyobb kategóriává válhat, megelőzve az ingatlanalapokat.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 4,7 milliárd forint. A növekedést az árfolyammozgások is segítették. Mindennek eredőjeként a részvényalapok vagyona 1,1%-kal lett több. Talán nem meglepő, ha figyeljük a tőzsdeindexeket, hogy ez a kategória büszkélkedhet eddig a legnagyobb növekedéssel. 31,8 százalék az év eleje óta!

A tőkevédett alapok esetében ebben a hónapban tőkemozgás nem volt. A vagyon ennek megfelelően alig változott.

Az abszolút hozamú alapok esetében minimális (0,8 Mrd) volt mindössze a tőkebeáramlás. A hozamok azonban igen kedvezően alakultak, így a kategória esetében 2,1%-os növekedést tapasztalhattunk.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkemozgás nem volt. A hozamoknak köszönhetően azonban 0,3%-kal emelkedni tudott a kategória nettó eszközértéke.

Az ingatlanalapok esetében a hónap során 0,9 milliárdnyi tőke áramlott ki. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,1%-kal lett több.

Az árupiaci alapokhoz mindössze 0,2 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok kedvezően alakultak. Mindennek eredményeként a vagyonváltozás plusz 0,9% lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 1,6 milliárdos értékben. Ezzel együtt a vagyon 2,6%-kal nőtt a hónap során.