Jön az okosfényszóró: oda világít, ahová az autóvezetõ néz
2015.03.17
Kamera figyeli, hová tekint az autóvezetõ, és annak megfelelõen kapcsol majd új fényforrásokat a LED technikára váltó Opel AFL+ fényszóró. Még másfél évet kell rá várnunk – írja az automotor.hu.

Az Opelnél már két éve intenzíven foglalkoznak azzal a technológiával, amely a vezetõ szemmozgását érzékelve irányítja a fénynyalábot: a teljesen LED-es fényszórókban kigyulladnak olyan új fényforrások, amelyek világosabbá teszik azt a területet, ahová a pillantás irányul. A fejlesztés kezdetén egyszerû webkamerával kezdték a szemmozgás elemzését, az alap szoftver megírását követõen aztán arra az infra-led-es érzékelõre váltottak, ami az autókba is bekerül majd – ennek segítségével már sötétben is képes felismerni a szemgolyó mozgását a számítógép.

A kutatók meglepetésére a nem tudatos szemmozgás meglepõen egyszerûen kiszûrhetõ embertõl függetlenül, így nem kell attól tartani, hogy vibrál majd az okosfényszóró. Másodpercenként 50 alkalommal elemzi a számítógép, hova tekint az autóvezetõ, és mivel a pupilla elmozdulásának kezdetén már reagál, mire az ember szeme vált, addigra már világos is lesz a megfelelõ terület. Feltéve persze, hogy ezzel senkit nem vakít el az autó. Az AFL+ rendszer a jövõben már nem egyszerûen csak lekapcsolja a távfényt, ha szembõl érkezõ vagy épp elõttünk haladó autót érzékel, arra is képes lesz, hogy ezek köré világítva, tehát a másik közlekedõt nem vakítva világítson tovább. Az Opel másfél év múlva ígéri az AFL+ fényszóró harmadik generációjának piaci bevezetését.