A minisztérium közvetlenül bírságolná a könyvvizsgálókat
2015.03.23
A minisztérium és a jegybank szerint is változások szükségesek a könyvvizsgálókra vonatkozó ellenõrzési gyakorlatban, ám elõbbi álláspontja szerint nem lehet ügyfélkör alapján szétválasztani a könyvvizsgálókat, és felügyeletüknek egy kézben kell maradnia.

A Világgazdaság hétfõi számában Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkára elmondta: mind a minisztérium, mind a jegybank azt szeretné elérni, hogy a mostanihoz hasonló brókerbotrányok ne fordulhassanak elõ a jövõben, és ki lehessen idõben szûrni azokat a cégeket, ahol ilyen problémák egyáltalán elõfordulhatnak.

Abban kétségtelenül van vita közöttünk, hogy ezeket a célokat hogyan érjük el, ám abban teljes az egyetértés, hogy a könyvvizsgálók szerepét vizsgálni, felügyeletüket pedig szigorítani kell – mondta a helyettes államtitkár.

Szerinte a könyvvizsgálókkal szemben alkalmazható szankció-rendszer nem elég erõs, mert a hiányosságokat most a könyvvizsgálói kamara fegyelmi eljárásban vizsgálja, s a tapasztalat az, hogy többnyire nincs szankció, vagy ha van, akkor sem elegendõ a visszatartó ereje.

Ezért tervezik az NGM jogosultságának megteremtését a könyvvizsgálók közvetlen szankcionálására, a jövõben már a kamara eljárásai nélkül is lehetõségük lesz komoly, akár több millió forintos pénzbírság kiszabására, vagy akár a könyvvizsgálói tevékenységtõl való eltiltásra.

A problémák közül kiemelte, hogy sok az irreálisan alacsony díjú ajánlat a piacon, ami egyértelmûen arra utal, hogy az adott könyvvizsgáló a rá bízott munkát nem megfelelõ színvonalon végzi el. A kötelezõen végrehajtandó ellenõrzési munkafolyamatok idõ- és kapacitásigénye ugyanis ekkora díjakból biztosan nem finanszírozható.

Jellemzõ hiba az is, hogy a cégeknél nincs meg az elvárt szakmai szkepticizmus, holott alapvetõ, hogy egy könyvvizsgálónak folyamatosan kételkedni kell az elé tárt adatokban, és addig kell kérdeznie, bizonyítékokat gyûjtenie, amíg az adott állítást nem sikerül megfelelõen alátámasztania – tette hozzá.

Többször is azt tapasztalták, hogy ha egy könyvvizsgáló olyan nagy vagy olyan speciális területen mûködõ ügyféltõl kap megbízást, amelyet nem tud teljes körûen átlátni, lényegében minden állítást automatikusan elfogad az ügyvezetéstõl, ami teljesen elfogadhatatlan gyakorlat. Ez ellentétes a könyvvizsgálói munka alapvetéseivel, ezért határozottan fel kell lépni ellene – mondta.