Cáfol a KöBE: a bejelentett kátyúkárok 85 százalékánál megtörtént a kártalanítás
2015.03.24
Az elmúlt négy évben több ezer defekt és kátyúkár biztosítási ügyet rendezett a magyar tulajdonú biztosító, a KöBE. Ez a bejelentett, ilyen típusú károknak több mint 85 százaléka. Így alapvetõen megalapozatlanok és tévesek azok a néhány internetes portálon megjelent állítások, miszerint 50% körüli lenne a kárbejelentések elutasításának mértéke ezen a területen.

A KöBE kárigazgatója, Tallárom Tamás elmondása szerint az elmúlt években csupán a bejelentett károk kevesebb, mint 15%-nál kellett a kérést elutasítaniuk.

„Biztosítottainkat ezekben az esetekben is megkértük, hogy pótolják a hiányos bejelentéseket.”

Pontos dokumentáció a gyors kártalanítás érdekében

A károk kifizetését alaposan felgyorsítja, ha a következõk szerint járunk el:

  • Kátyúkár esetén nemcsak érdemes, hanem – az igény késõbbi érvényesítéséhez – minden esetben szükséges is rendõrt hívni, mivel a hatósági jegyzõkönyv nélkülözhetetlen dokumentum lesz a bizonyítási eljárás során. A leggyakoribb hiba, hogy az ügyfelek a nagy sietségben ezt elmulasztják, s mivel a jegyzõkönyv késõbb már nem pótolható, így ez esetben valóban nem kifizethetõ a kár.
  • Amennyiben a baleset helyszínén mások is jelen voltak, kérjük meg õket, hogy nyilatkozattal igazolják a káreset körülményeit, majd kérjük el nevüket, elérhetõségüket. A dokumentáció fontos része a fotók készítése, amelyhez természetesen fényképezõgép híján, bármelyik kamerás mobillal készített kép is megfelel. Fontos azonban figyelni arra, hogy mindenképp készüljön felvétel – a helyszín beazonosíthatóságára alkalmas módon – az érintett útszakaszról, a kátyúról, a sérült jármûrõl és magáról a sérülésrõl is. Legjobb, ha referenciaeszközzel (töltõtollat/kulcstartót/öngyújtót mellé helyezve) készítünk fotót, hogy ily módon jól kivehetõ legyen annak mérete, elhelyezkedése és mélysége. Amikor jármûvünket fotózzuk, figyeljünk arra, hogy az egyértelmûen beazonosítható legyen, így pl. a rendszám mindenképp látszódjon.
  • Miután a fent leírt, helyszínt érintõ kötelességeinknek eleget tettünk, ne mulasszunk el a javításról legalább anyag- és munkadíj szinten megbontott számlát kérni. Ezt – a baleset helyszínén beszerzett és a biztosítási szerzõdésben megadott egyéb dokumentációkkal együtt – benyújtva biztosak lehetünk abban, hogy érvényesíteni tudjuk a kárigényünket.