Évek óta nem volt ilyen a biztosítási piacon
2015.03.25
Az elmúlt évben a biztosítási szektor szinte minden területén növekedést produkált, a teljes piac biztosítási díjbevétele tavaly 2013-hoz képest 4,2%-kal, 844 milliárd forintra nõtt, de a szektor stabilitás és tõkeellátottság szempontjából is jól vizsgázott 2014-ben - hangsúlyozta Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója és a MABISZ elnöke a Portfolio Biztosítás 2015 konferenciáján.

Pandurics Anett nyitóelõadásában a hazai biztosítási piacról elmondta, 27 magyarországi székhellyel rendelkezõ biztosító részvénytársaság rendelkezik tevékenységi engedéllyel, a hazai biztosítók pedig 7 külföldi fióktelepi biztosítót mûködtetnek. Hazánkban 653 tagállambéli biztosító regisztráltatta magát határon átnyúló szolgáltatás formájában végzendõ biztosítási tevékenységre.

Míg 2013-ban a szektor adózott eredménye 27,5 milliárd forint volt, addig 2014-ben 30,7 milliárd, igen magas az eredménykoncentráció mellett. A szektor tõkeellátottsága továbbra is körülbelül 200%.

A kgfb-biztosítások korábbi díjcsökkenése megállt, csakúgy mint az életbiztosítási szerzõdések darabszám-csökkenése, az életbiztosítási díjtartalék pedig tovább nõtt. A szektor költségei 2,8%-kal, 249 milliárdra nõttek.

A biztosítási szektor díjbevétele tavaly 4,2%-kal növekedett, ezen belül az egyszeri díjas életbiztosítás 5,7%-kal, a folyamatos díjas életbiztosítások 3,5%-kal, a vagyon és egyéb biztosítások 2,6%-kal, míg a gépjármûbiztosítások 6%-kal tudtak növekedni tavaly.

A piaci koncentráció az elmúlt évekhez hasonlóan kis mértékben csökkent: a TOP5 társaság piaci részesedése 59,5%-ról 58,5%-ra csökkent, a TOP10 társaság piaci részesedése pedig 88,2%-ról 84,2%-ra csökkent.

A nyugdíjbiztosítások is jó évet zártak

A társaságok összesen 69 ezer darab nyugdíjbiztosítási szerzõdést kötöttek (ebbõl 68 ezer darab folyamatos díjas). A folyamatos díjas záróállomány 15,2 milliárd forint volt, szerzõdésenként átlagosan 220 ezer forint volt az éves díj. Az értékesített nyugdíjbiztosítások megoszlását tekintve 73%-kal többségben voltak a unit-linked típusú nyugdíjbiztosítások a hagyományos nyugdíjbiztosítások 27%-kával szemben.

Pandurics Anett elmondása szerint a folyamatos díjas életbiztosításokon belül a szerzõdésszámot tekintve 23%-ot tettek ki a nyugdíjbiztosítások, míg állománydíj alapján nézve már 32%-ot. Az elõadó kiemelte, hogy az MNB költségterhelése alapján a hazai nyugdíjbiztosítások TKM-mutatója a megadott sávon belül mozog.

Az elõadás végén Pandurics Anett kiemelte, hogy a biztosítási szektor elõtt még sok kihívás áll, hiszen 2016. január 1-jével életbe lép a Szolvencia II, de az EU oldaláról még komoly munka folyik az IMD2 és a PRIIPs területén is.