Uniós szinten egységes rendszer jöhet a határokon átnyúló beruházások adóztatása tekintetében
2021.11.10

A határokon átnyúló beruházások adóztatásának egyszerűbbé tétele érdekében Unió-szerte egységes rendszert terveznek bevezetni az osztalék- vagy kamatfizetésekre kivetett forrásadó tekintetében. A javasolt intézkedésekkel kapcsolatban az Insurance Europe is részt vett a konzultációban, felsorolva azokat a szükségesnek tartott főbb intézkedéseket, amelyeket a hatékonyság javítása és a túlzott adminisztratív tehertétel elkerülése érdekében el kellene fogadni.

„Az EU-ban a határokon átnyúló portfólióbefektetők vagy részvényesek forrásadó eljárásaira vonatkozó rendelkezések gyakran kihívást jelentenek a biztosítók számára a határokon átnyúló befektetésekkel kapcsolatban, azok összetettsége és a kapcsolódó költségek miatt. Ezért fontos, hogy a Bizottság javítsa ezek hatékonyságát anélkül, hogy a fizetett forrásadók ellenőrzése és kezelése túlzott adminisztratív terhet jelentene biztosítók számára" - áll az Insurance Europe sajtóközleményében.

Az európai biztosítók szövetsége a rendszer jövőbeli reformja során megfontolandó legfontosabb intézkedések között említette:

  • A mentesítési eljárás felgyorsítását, egyszerűsítését és digitalizálását - Lehetővé kell tenni, hogy az adókedvezmény iránti kérelmeket digitálisan lehessen benyújtani a befektető, illetve a részvényes tagállamában lévő központi kapcsolattartó ponthoz. Az eljárásokat jelentősen fel lehetne gyorsítani azáltal, hogy a hatóságok számára maximális feldolgozási határidőket írnának elő. Az eljárásokat és formanyomtatványokat digitalizálni és egységesíteni kell az EU-n belül.
  • Az adómentesség kiterjesztését – A forrásadó-mentesség forrásnál történő igénylése előnyösebb a forrásadó-visszatérítéssel szemben, mivel a visszatérítési eljárás rendszere valószínűleg körülményesebb, mint a mentességé.
  • A tőke szabad mozgására vonatkozó uniós elv megerősítését - Bizonyos befektetési alapok esetében közös uniós szintű forrásadó-kedvezményt kellene bevezetni, mivel ez javítaná a határokon átnyúló befektetések egyenlő feltételeit. Az Európai Bizottság jogsértési eljárások indításával biztosíthatná, hogy a tagállamok a forrásadó-rendszerüket az uniós joggal összhangban alakítsák ki, és ezáltal megerősíthetné a tőke szabad mozgásának uniós elvét.
  • Az anya- és leányvállalatokról szóló irányelv, valamint a különböző tagállambeli társult vállalkozások közötti kamat- és jogdíjkifizetések közös adózási rendszeréről szóló irányelv pontosítását - A javasolt reform hatályát ki kell terjeszteni a csoporton belüli kifizetésekre is. Továbbá az anya- és leányvállalati irányelvet módosítani kell annak tisztázása érdekében, hogy az anyavállalat tagállamában a közvetítő társaság közbeiktatása nem zárja ki az anyavállalatot az irányelv által biztosított kedvezményekből. Hasonlóképpen, a kamatfizetéseknek és a licencdíjaknak a kamat- és jogdíjakról szóló irányelv hatálya alá kell tartozniuk, függetlenül a közbeiktatott társaságtól.