Nem rázta meg a brókerbotrány a befektetési alapokat
2015.04.16
Alig volt hatással a „brókerbotrány” a befektetési alapokra: minimális, mindössze 0,2%-kal csökkent az alapok vagyona, ami messze az átlagos havi mozgások mértékén belül maradt - közölte a BAMOSZ.

Az elmúlt hónap kérdése az volt, hogy a „brókerbotrányként” elhíresült eseménysorozat mekkora negatív hatással lesz a tõkepiac egészén belül a befektetési alapokra. A számok azt mutatják: minimális, mindössze 0,2%-kal csökkent az alapok vagyona, ami messze az átlagos havi mozgások mértékén belül maradt. Ami az általános tõkepiaci helyzetet illeti, mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéi lefelé vették az irányt, de a magyar index ezzel szemben jelentõs emelkedést tudott felmutatni márciusban. A forint vegyesen szerepelt: a dollárhoz képest gyengült, az euróhoz képest erõsödni tudott. A vagyonváltozást tulajdonképpen az döntötte el, hogy a nagyobb kategóriák csökkentek és a kisebbek növekedtek, így az eredõ, ha szerény mértékben is, de negatív lett.

A pénzpiaci alapoknál tapasztalható alacsony hozamszint még mindig jelentõs tõkekiáramlást okozott, de ezúttal a kötvény, az abszolút hozamú és az ingatlanalapoknál is a kiáramlás felülmúlta a friss tõke érkezését. Természetesen számos kategóriánál (vegyes alapok, részvény alapok, tõkevédett alapok, származtatott alapok) a tõkebeáramlások meghaladták a kiáramlást, de összességében a tõkeáramlások eredõje negatív lett elérve a15,8 milliárd forintot. Az eddigi folyamatokhoz hasonlóan kiugróan a legtöbb pénz a vegyes alapokba érkezett és a pénzpiaci alapokból távozott. A hozamhatást is figyelembe véve a kezelt vagyon hasonlóan alakult, mint a tõkeáramlás, azaz a pénzpiaci alapoknál, a kötvény alapoknál, az abszolút hozamú és az ingatlan alapoknál csökkent, de a garantált és a származtatott alapoknál, valamint a vegyes és a részvény alapoknál növekedett. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 10,8 milliárd forinttal, azaz 0,2 százalékkal csökkent márciusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.591 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,2 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,5%-kal csökkent. Mindez alapvetõen a tõkekiáramlással magyarázható, hiszen a hazai likviditási alapokból 22 milliárdnyi tõke távozott, míg a hazai egyéb pénzpiaci alapokból 13 milliárd.

A kötvényalapok iránti kereslet mindezidáig töretlen volt, de ezúttal a hazai rövid futamidejû kötvényalapokból 16,4 milliárdnyi tõke távozott, ráadásul a szabad futamidejû alapok esetében is a tõkekiáramlás került túlsúlyba, így hosszú futamidejû kötvényalapokba áramló friss tõke mindezt nem tudta ellensúlyozni. A tõkekiáramlás a kötvényalapokat tekintve mínusz 11,4 milliárd forint lett, amin a hozamok nem tudtak javítani, így összességében a vagyon 0,9%-kal csökkent.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 16 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 2,6%-kal növekedett, amely növekedést csak két kis kategória tudott felülmúlni.

A magyar tõzsdeindex ezúttal remekül teljesített, szemben a nemzetközi trendekkel. A részvényalapokba 3,6 milliárdnyi tõke áramlott be, amin a hozamok még tovább javítottak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,5%-kal lett több.

A tõkevédett alapokba ezúttal 12,5 milliárdnyi friss tõke érkezett. A hozamokkal együtt mindez 1,4 százalékos növekedést eredményezett a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapok esetében januárban már találkoztunk egy nagyobb tõkekivonással, amely most kisebb lett, de így sem jelentéktelen, hiszen elérte a 12,6 milliárdot. A hozamok csak igen kismértékben tudtak ezen javítani, így a vagyoncsökkenés 1,6%-os lett, amely a legnagyobb a kategóriák között.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban tõkekiáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 6 milliárd. A hozamok ezen csak részben tudtak javítani, így a kategória vagyonváltozása mínusz 1%-os lett.

Az árupiaci alapokba 0,5 milliárdnyi tõke érkezett, amely nagynak tekinthetõ a kategória méretéhez képest, ráadásul a hozamok is jól alakultak. Így fordulhatott elõ, hogy ez a kategória érte el a harmadik legnagyobb vagyongyarapodást, amely 5%-lett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban 1,9 milliárdos tõkekiáramlást tapasztalhattunk, amit a hozamok némileg korrigálni tudtak, így végül a vagyonváltozás mínusz 0,2% lett.