Mélyponton a cégfelvásárlások: meglódultak a garancia biztosítások
2015.04.22
Jelentõsen, 43 százalékkal visszaesett tavaly a cégfelvásárlások összértéke a felzárkózó európai országokban – derül ki a CMS nemzetközi ügyvédi iroda, az AIG Biztosító, valamint az EMIS Feltörekvõ Európa riportjából. Az elemzõk ugyanakkor emelkedést várnak idén, aminek egyik jele, hogy meglódultak a felvásárlási kockázatokra kötött garancia biztosítások.

A felzárkózó kelet-európai országokban 43 százalékkal esett vissza a múlt évben a cégfelvásárlások és cégösszeolvadások értéke, a 2013. évi 112 milliárd euróról alig 64 milliárd euróra – derül ki a CMS nemzetközi ügyvédi iroda, az AIG Biztosító, valamint az EMIS közös, 2014-2015-re vonatkozó „Feltörekvõ Európa” riportjából. A visszaesés okát elemzõk abban látják, hogy az ukrán válság és az ezzel együtt járó orosz gazdasági visszaesés negatív hatással volt a befektetõi bizalomra, amely 25 éve nem volt ennyire alacsony a térségben. Idén ugyanakkor már növekedésre számítanak a szakemberek. Erre utal, hogy már tavaly meglódult a úgynevezett W&I (warranty and indemnity) – biztosítások a régióban, amely konstrukciókat jellemzõen cégeladások/cégfelvásárlások kockázatainak kezelésére kötik a vállalatok.

Az egymillió eurót meghaladó értékû, bejelentett cégfelvásárlások és cégösszeolvadások száma tavaly, egy év alatt 14 százalékkal csökkent a térségben. A legtöbb felvásárlás a gyáriparban volt, míg értékben a bányászat vitte a prímet. 2014-ben a felzárkózó európai országokban az oroszországi üzletek adták az összes cégfelvásárlás harmadát (33 százalékát), a tranzakciók összértékének pedig csaknem a felét (47 százalék). A második helyen Lengyelország végzett: a felvásárlások 13 százaléka itt realizálódott, nem sokkal elõzve meg Törökországot, ahol az összes ügylet 12 százalékát kötötték a múlt évben.

Magyarországon a térség átlagát meghaladó mértékben, csaknem 50 százalékkal esett vissza a cégfelvásárlások összértéke, annak ellenére, hogy az üzletek száma 24 százalékkal még emelkedett is. Vagyis több, de jóval kisebb értékû cégfelvásárlásra, összeolvadásra került sor itthon.

A legnagyobb hazai ügyleteket az állam bonyolította le. Ezek között szerepel, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. felvásárolta az Antenna Hungáriát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. megvette a Fõgáz Zrt. felét, továbbá, hogy a magyar állam felvásárolta az MKB Bankot, és egyéb állami vállalatokon keresztül részesedést szerzett további pénzintézetekben is. Ezeket az akvizíciókat ugyanakkor nem üzleti, hanem inkább gazdaságpolitikai megfontolások vezérelték.

A magyar piacot az állam mellett a hazai befektetõk dominálták. A legtöbb külföldi befektetõ az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából érkezett. A befektetések célterületei tipikusan az energia szektor és közmû vállalatok, a pénzügyi és ingatlan szektor, valamint a média és szórakoztató ipar. A régió minden országára jellemzõ, hogy a helyi nagyvállalatok – Magyarországon a MOL és az OTP – egyre fontosabb szerepet játszanak a cégfelvásárlásokban.

A javuló gazdasági környezet miatt a jelentés készítõi szerint Magyarországon mérsékelt növekedés várható az elkövetkezõ években. Helen Rodwell, a CMS Közép-kelet Európáért felelõs, cégfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó partnere szerint a régióban a piac élénkülésének már mutatkoznak a jelei, bár az aktivitás szintje jelentõs eltéréseket mutat az egyes országokban. A Cseh Köztársaságban és Szlovákiában rekordnagyságú tranzakciókat kötnek.

Alföldi Péter, az AIG Magyarország pénzügyi biztosítások üzletágának vezetõje kiemelte: 2010 óta Európában megnégyszerezõdött a felvásárlásokat segítõ úgynevezett W&I biztosítások száma, a növekvõ trend pedig már a hazai ingatlanpiacon is érzékelhetõ. Ezek a biztosítási termékek egy cégfelvásárlás rejtett kockázataira nyújtanak megnyugtató fedezetet, terjedésük segítheti a felvásárlások számának növekedését – tette hozzá a szakember.