Ismét törvényjavaslatot nyújtottak be az USA-ban a biztosítók megsegítésére
2021.11.16

Ismét benyújtották a Kongresszusnak azt a törvényjavaslatot, amely a leendő világjárványok vagy közegészségügyi vészhelyzetek következtében fellépő üzleti megszakításokból eredő veszteségekre nyújtana fedezetet, az állam és a magánszféra együttműködésében.

A pandémiás kockázatok biztosításáról szóló törvény (PRIA), amelyet a New York-i kongresszusi képviselőnő, Carolyn Maloney terjesztett elő, egy olyan rendszert hozna létre, amely a világjárványok vagy közegészségügyi vészhelyzetek következtében fellépő üzletmenet-megszakítási veszteségek esetén állami segítséget is nyújtana a magánbiztosítói kártérítések mellett.

Ez a törvény hasonló elven működne, mint a terrorizmus biztosítási törvény. A 9/11-es terrortámadást követően számos biztosítótársaság kezdte el limitálni a terrorizmus esetén kifizetendő összeget, vagy egyenesen nem vállaltak ilyen eseményre biztosítást. A költségek olyan óriásiak voltak, amit a biztosítótársaságok nem voltak képesek ezt fedezni. Erre reagálva 2002-ben az akkor hatályban lévő amerikai elnök, Bush aláírta a Terrorizmus Biztosítási Törvényt (Terrorism Risk Insurance Act (TRIA)). A törvény lényege az volt, hogy a nagy terrortámadások esetén a kormányzat is szerepet vállal a károk mérséklésében, és így némileg tehermentesíti a biztosítókat. A szövetségi kormány tehát egyfajta védőhálóként szolgál a piac stabilitásának megőrzésében és a terhek piaci szereplőkkel való megosztásában.

A PRIA értelmében a biztosítóknak parametrikus üzletmenet-megszakítási biztosításokat kellene kínálniuk a világjárvány okozta károk fedezésére, miközben a kormány által támogatott viszontbiztosítási programot hoznának létre a veszteségek fedezése érdekében.

"Nagy az egyetértés abban, hogy szükségünk van egy ilyen programra, hogy a jövőbeni világjárványok esetén nagyobb stabilitást biztosítsunk a vállalkozóknak és a gazdaságnak" - mondta Maloney. "Egy ilyen előretekintő, köz- és magánszféra közötti partnerség, segíthet a vállalkozásoknak abban, hogy megtartsák alkalmazottaikat, és átvészeljék a közegészségügyi vészhelyzet okozta nehéz időket."

A világjárvány első hullámában a Kongresszusban előterjesztett PRIA-javaslaton mósodításokat eszközölnek, miután az végül nem nyert elegendő támogatást a novemberi választások előtt.

Számos nagyvállalat támogatja a PRIA törvényjavaslatot, köztük a National Futball League (NFL), a The Walt Disney Company, a bevásárlóközpontokat tömörítő International Council of Shopping Centres, az Amerikai Szállodák és Szállások Szövetsége és más, a COVID-19 által súlyosan érintett ágazatokat képviselő szervezetek.